Kultura
0

Srbijanska pjesnikinja Mirjana Stefanović dobitnica "Bosanskog stećka"

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Srbijanska pjesnikinja Mirjana Stefanović ovogodišnja je dobitnica međunarodne nagrade "Bosanski stećak", koju tradicionalno dodjeljuje Društvo pisaca BiH istaknutim književnim stvaraocima iz cijelog svijeta.

Stefanovićevoj će nagrada biti uručena na završnoj večeri 52. sarajevskih dana poezije, koji će se održati od 7. do 11. maja. Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskih dana poezije je, obrazlažući odluku Društva pisaca da se se "Bosanski stećak" dodijeli beogradskoj pjesnikinji, kazao da je ona stvorila izuzetno respektabilan pjesnički opus od dvadesetak knjiga za djecu i odrasle.

"Stefanovićeva je u doba krvavog raspada zajedničke države stavila pod svoj skalpel svekoliko južnoslovensko ratno bezumlje, s izrazitim saosjećanjem sa žrtvama iz BiH i stradanjem grada Sarajeva. Bio je to njen protest protiv pomračenja ljudskog uma i rušenja osnovnih vrijednosti humanog i civiliziranog života", kazao je Stojić.

Iz štampe će pred početak Sarajavskih dana poezije izaći zbirka pjesama Mirjane Stefanović naslovljena "Zadržati plamen" u kojoj će se naći 20 pjesama koje će prvi put biti objavljene.

Senadin Musabegović, predsjednik Organizacionog odbora Sarajevskih dana poezije, kazao je da se ekonomska kriza reflektirala na ovogodišnju manifestaciiju te će ona biti "dobrano siromašnija" nego u prošlosti. Ipak, organizatori su uz pomoć partnera uspjeli zadržati internacionalni karakter Dana poezije pa će tako tokom Dana poezije Sarajevo posjetiti 45 pjesnika iz 17 zemalja svijeta.

"Sarajevski dani poezije počinju večeri posvećenoj Kemalu Mahmutefendiću, a završavaju odlaskom gostiju u Travnik i posjetom kuće nobelovca Ive Andrića. Ove godine nam dolaze pjesnici iz zemalja regije, Litvanije, Albanije, Norveške, Francuske, Njemačke, Švedske... Unatoč krizi, uspjeli smo okupiti ljude iz cijelog svijeta i dokazati kozmopolitski duh ovog grada", rekao je Musabegović i pozvao sve ljubitelje poezije da dođu i sretnu se s piscima iz cijelog svijeta.