Kultura
0

"Sram" u kinu Meeting Point od 22. do 24. novembra

Klix.ba
Sarajevska publika će od 22. do 24. novembra biti u prilici da na repertoaru kina Meeting Point pogleda film "Sram" ("Shame") reditelja Steve McQueena. Film će se prikazivati u terminu od 20.00 sati.

"Sram" je višestruko nagrađivani film prikazan na brojnim festivalima širom svijeta. Između ostalog, na prošlogodišnjem Venecija Film Festivalu filmu su dodijeljene FIPRESCI nagrada i CinemAvvenire nagrada.

Glavni protagonista, inače stari znanac sarajevske publike Michael Fassbender, koji je boravio na 17. Sarajevo Film Festivalu, u filmu "Sram" ostvario je sjajnu ulogu koja je još jednom potvrdila njegovo mjesto u samom vrhu svjetskog glumišta.

Za ulogu Brandona, Njujorčanina koji zbog uzavrelog seksualnog poriva odbacuje plašt običnog momka, Fassbender je u Veneciji nagrađen Coppa Volpi priznanjem za najboljeg glumca. Dobitnik je British Independent Film nagrade za najboljeg glumca, a bio je i nomiran za Zlatni globus u kategoriji za najboljeg glumca.

Sinopsis:

Zbog uzavrelog seksualnog poriva Brandon odbacuje plašt običnog momka. Ovisan o pornografiji i oslobađanju koje mu ona pruža, bježi od stvarnog odnosa sa ženama. Samo mu se jedna žena može približiti – njegova sestra Sissy.

Ako se Brandon u javnosti i može pretvarati da je sasvim prosječan, Sissy je od toga davno odustala. U besparici i impulsivna, ona upada u Brandonov stan na rubu samouništenja. Brat i sestra izvlače jedno iz drugoga ono najgore.