Obavljeno čišćenje
801

Spomeniku na Tjentištu vraćena originalna bijela boja

Klix.ba
(Foto: RadioFoča)
Spomeniku na Tjentištu posvećenom palim borcima u Bitci na Sutjesci vraćen je stari sjaj, odnosno originalna bijela boja.

Podsjećamo, prvi put nakon otkrivanja spomenika poginulim borcima u Dolini heroja u Nacionalnom parku Sutjeska 1971. godine, obavljena je njegova kompletna restauracija.

Čišćenje je finansirala Vlada Republike Srpske, a u aktivnosti su učestvovali i vatrogasci iz Foče koji su osigurali potrebnu opremu.

Dolina heroja je memorijalni spomenik posvećen bitci na Sutjesci koja se odigrala 1943. godine. Spomenik poginulim borcima je rad kipara Miodraga Živkovića. Ispred spomenika je spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac od 7.860 poginulih u toku Pete neprijateljske ofanzive.

Spomenik visine 19 metara se sastoji od dvije kamene gromade od bijelog cementa. Kako kaže autor, ove gromade simbol su surovog prostora na kojem se odigrala bitka, ostavljajući iza sebe duboke kanjone rijeka i težeći ka sniježnim vrhovima planina ka izlazu u pobjedu. Kraci na spomeniku simbolišu taj prodor, a prostor između je simbolika slobodnog prostora unutar jedinica koje su sa sobom spašavale ranjenike i nemoćne.