Kultura
123

Spomenik Golfu 2 gradit će se u blizini Ikar konzerve u Sarajevu, već se čuju optužbe za "krađu ideje"

Piše: I. P.
Prošle nedjelje bh. magistar kiparstva Daniel Premec predstavio je idejno rješenje spomenika posvećenom putničkom automobilu Golf 2 za kojeg važi titula najkorisnijeg automobila u historiji grada.

Mi imamo jednu narodnu izreku koja je vrlo važna za taj spomenik, a ta izreka glasi otprilike 'Koliko nam je valjao treba mu dići spomenik'", rekao je Premec za Klix.ba.

On je objasnio kako ta izreka izražava apsolutnu vrijednost nekoga ili nečega te da je kreirao skulpturu upravo vođen nečim takvim, kao i onim što je vezano za duboke emocije o Golfu 2.

Premec ilustruje univerzalnost Golfa u primjeru prosječnog građanina koji se gotovo po pravilu slaže da je to legenda koju je grad pravio za cijelu Jugoslaviju.

"Javio mi se i čovjek koji se zabrinuo što je na maketi bio MK1, a ne Golf 2. Ja sam mu odgovorio kako je to samo maketa koja služi za odnos proporcija kako bi prezentovali spomenik u nekom uredu. Mogao je to biti i Golf 5...", zaključio je Premec.

Ono što prije samo izgradnje spomenika predstoji jeste mukotrpna birokratija. Pred idejom je dugi period i proces realizacije skulpture te dosta sastanaka vezanih za lokaciju koja bi mogla biti u sklopu Muzejske četvrti u kojoj se već nalaze djela Brace Dimitrijevića i Nebojše Šerića Šobe (Ikar konzerva).

Daniel Premec (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Daniel Premec (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

U idealnom svijetu, tvrdi Premec, to se može realizirati za nekoliko mjeseci i što se tiče kreacije i što se tiče građevisnkih firmi koje bi trebale iskopati teren, a važne uloge u tom procesu imali bi Zavod za urbanizam, Zavod za planiranje Grada Sarajeva i Zavod za zaštitu spomenika.

Na ideju o spomeniku "autu svih auta" došao je prije deset godina, a uskoro se pokazalo kako u tome nije jedini.

Naime, ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić došao je na ideju o spomeniku Golfu 2 prije 12 godina. Subašić je o tome obavijestio Premeca, a sarajevski kipar je odgovorio kako ta ideja zapravo ne pripada ni njemu ni ambasadoru.

"Na ideju sam došao nezavisno od njega. On tvrdi da se spomenika sjetio prije 10-ak godina, baš kad i ja, ali nisam znao ništa o tome dok mi se nije javio. Ja sam se ambasadoru zahvalio na pismu koje smatram podrškom. Pored toga, ja sam akademski kipar, a naš ambasador je nešto sasvim drugo i vjerovatno je legitimitet same ideje veći jer dolazim iz profesije. (...) Zasluge ne pripadaju nikome osim našem narodu. Naš narod je taj koji kroz naraciju živi legendu Golfa i spomenik koji nikada nije realiziran. Ideja je toliko univerzalna da niko ne može potpisati autorstvo na takvo nešto. Golf 2 pripada jedino autoru koji ga je osmislio, tj. dizajneru VW-a", kazao je kipar.