Kultura
0

Spoj korisnog i modernog u Beču

Sarajevo-x.com
Ovogodišnje bečke sedmice dizajna "Vienna Design Weeks" koje će se održati od 03. do 21. oktobra stoje u znaku zaštite okoliša. U fokusu druge sedmice ove manifestacije je Britanac Ross Lovegrove sa svojim modernim, ali i korisnim izumima.

U ponedjeljak je ispred bečkog Muzeja primjenjenih umjetnosti (MAK) premijerno otkriven dizajnerski projekat Rossa Lovegrovea pod nazivom "Solar Tree“. Naime, Britanac je za grad Beč napravio prototipe ulične rasvjete, koji se napajaju Sunčevom svjetlošću, a izgledom zaista podsjećaju na drveće.

Ross Lovegrove je također za draguljarsku kuću Swarovski dizajnirao tzv. "Swarovski Crystal Aerospace“. Riječ je o automobilu, koji se kao i ulična rasvjeta napaja Sunčevom svjetlošću i to preko 1.000 sharp-solarnih ćelija. Ono što automobil čini dotatno posebnim jeste unikatni Swarovski kristal na sredini, namjenski izrađen za ovu priliku.

Ross Lovegrove predstavlja generaciju dizajnera, svjesnih svoje odgovornosti prema okolišu i prirodi te oni prema vlastitim riječima dizajnera, donose dašak prirode u gradsko sivilo.