14. decembra u BKC-u
93

Spoj duhovnog i svakodnevnog: Džejlana Karaman Pašić otvara izložbu "Le Fantome de la liberte"

I. B.
"Le Fantome de la liberte" Džejlane Karaman Pašić
"Le Fantome de la liberte" Džejlane Karaman Pašić
Jedinstven multimedijalni projekat umjetnice Džejlane Karaman Pašić bit će predstavljen u Bosanskom kulturnom centru naredne sedmice, tačnije 14. decembra u 19 sati.

Le Fantôme de la liberté (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju.

Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica vlastitim umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim.

Imerzivne levitirajuće figure, uz stalni protok animiranih, pulsirajućih uzoraka, kreiraju specifičnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom.

Džejlana Karaman Pašić predstavlja izložbu
Džejlana Karaman Pašić predstavlja izložbu "Le Fantome de la liberte"

Prisutno je mnoštvo dinamike i pokreta, a vrijeme kao da je stalo; na nama je da se prepustimo nešto drugačijem, beskrajno mističnom doživljaju prostora.

Izložba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića.

Inače, Džejlana je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti.

Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učesvovala je na brojnim izložbama i festivalima, a njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi "Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije".

Svoje višegodišnje istraživanje i kreativni proces predstavila je na samostalnoj izložbi u martu ove godine, a sada će sve nadopuniti i ovim projektom.