Kultura
0

Špirić zahvalio Macuri za doprinos u promociji kulturnih spomenika u BiH

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je večeras generalnog direktora UNESCO-a Koičira Macuru, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić izrazio je zahvalnost generalnom direktoru što je doputovao u BiH da bi lično uručio certifikat o upisu Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je zahvalio generalnom direktoru za dosadašnji veliki doprinos u promociji kulturnih spomenika i uopšte gledano promocije Bosne i Hercegovine.

Špirić je informirao Macuru da je u okviru Ministarstva civilnih poslova BiH formirana Komisija za izradu kulturne strategije BiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio neophodnost jačanje svijesti o potrebi zaštite i njegovanja kulturne baštine.

Kad je riječ o problemu u vezi s ostankom Starog mosta u Mostaru na listi svjetske baštine, Špirić je rekao da BiH mora poštivati standarde UNESCO-a.

Naglasio je da ovaj slučaj mora biti dobra poruka u vezi s budućim kandidaturama spomenika u BiH na listu svjetske kulturne baštine.

Macura je istakao značaj zajedničkog djelovanja da bi lista svjetske kulturne baštine bila upotpunjena i drugim spomenicima u BiH što bi bilo veliko ohrabrenje građanima BiH i predstavljalo simbol pomirenja u BiH.