Kultura
0

Speleološka udruga izrazila nezadovoljstvo tretmanom Vjetrenice

FENA
Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje izrazila je danas nezadovoljstvo činjenicom da se kandidatura špilje "Vjetrenica" za popis svjetske baštine i dalje ignorira.

Iz te udruge traže da se hitno izgrade mehanizmi koji će omogućiti vrednovanje prirodne baštine, osobito one koja ima neospornu svjetsku vrijednost i predstavlja razvojnu šansu cijele Bosne i Hercegovine.

Vjetrenica se već pune dvije godine nalazi na tzv. Tentativnoj listi UNESCO-a i za to vrijeme nije učinjeno ništa što bi promijenilo njezin status, a što bi moglo prerasti u veliki šamar vjerodostojnosti Bosne i Hercegovine, kazao je predsjednik te Udruge Ivo Lučić.

Lučić je također kazao da se istodobno potvrđuju nominacije drugih bh. dobara koja su kasnije prijavljena, a u tumačenju jučerašnje informacije sa sjednice Predsjedništva BiH Vjetrenica se ne spominje ni kao mogućnost.

"To je potpuno neprihvatljivo jer je Vjetrenica sa svjetskog stručnog vrha potvrđena kao nedvojbena vrijednost koja zaslužuje prijem na UNESCO-ovu listu. O tome svjedoči mišljenje Svjetske organizacije za biospeleologiju (SIBIOS) i ljetošnji posjet Bosni i Hercegovini šefa Komisije za krš Svjetske udruge za zaštitu prirode (IUCN) prof. dr. Elery Hamilton-Smitha", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, takav pristup odražava žalosnu činjenicu da u vlasti Bosne i Hercegovine težinu imaju samo one vrijednosti koje se mogu dnevnopolitički vrednovati te činjenicu da u BiH ne postoji tijelo koje podjednako pravedno zastupa opća dobra BiH.

Vjetrenica je s 90 podzemnih endemskih životinja najbogatija pećina u svijetu, a kontinuirana istraživanja upućuju na zaključak da to nije njezin krajnji broj, kazao je Lučić.