Kultura
131

Spektakularna La Scala večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će u 21:30 sati koncert održati jedna od najpoznatijih svjetskih opernih kuća - milanska La Scala.

Koncert za mir održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije i Međureligijskog vijeća u BiH, a na inicijativu Ambasade Italije.

La Scalina filharmonija tako će nakon 20 godina ponovo ujediniti hiljade ljudi iz BiH i svijeta. Koncert će se u Sarajevu moći gledati na nekoliko lokacija putem pet velikih LED ekrana - pored Sebilja, ispred katoličke Katedrale i Pravoslavne crkve, ispred Starog hrama, Narodnog pozorišta i na Trgu Djece Sarajeva. Uživo će ga emitirati BHT1 i RAI 5, kao i evrovizijska mreža.

U Sarajevo je već stiglo 40 članova La Scale, koji će veče u Narodnom pozorištu učiniti veličanstvenim. Na programu su djela Mozarta, Haendela i Pergolesija, a filharmonijom će dirigirati Ottavio Dantone.

Teatro alla Scala egzistira od 1778. godine. Tokom proteklih 237 godina bila je glavna pozornica slavnih opernih umjetnika kao što su Luciano Pavarotti, Maria Callas, Franco Corelli i brojni drugi.