Kultura
0

Spektakularna flamenko predstava u BKC-u 14. marta

Klix.ba
U okviru Festivala "Sarajevska zima" Sarajlije će imati prilku uživati u do sada neviđenoj spektakularnoj flamenko predstavi "Café Cantante", koju će 14. marta, sa početkom u 20:00 sati, u BKC-u izvesti svijetski plesači flamenko scene Pedro Fernandez i La Sali.

Fantastični umjetnici odlučili su Sarajevo posjetiti na incijativu Daniele Knežević, renomirne baletne umjetnice Narodnog pozorišta Sarajevo koja je imala prilku sa njima sarađivati na prvom Festivalu flamenka u regiji 2012. u Zagrebu.

Vidjevši njihovu predstavu u punoj dovrani Lisinskog, odlučila je i svom gradu pokloniti taj istinski ugođaj za dušu i srce. Njihov dolazak podržali su organizatori Festivala "Sarajevska zima", Ibrahim Spahić i Ambasada Kraljevine Španije.

Osim predstave Sarajlije će imati prilku sudjelovati u plesnoj radionici u trajanju od dva dana, 14 i 15 marta u sali BKC-a, a radionicu će voditi Pedro Fernandez.

Predstava "Café Cantante" inspirisana je istoimenom pjesmom Federica Garcíje Lorce i životom čuvene pjevačice flamenka Dolores La Parrala, a oživljava davni, ali svevremeni izraz flamenka, vodeći gledaoca u doba kada se on izvodio na posebnim mjestima zvanim cafés-cantantes.

Mračnim podijumom kafea kreću se seguiriya i soleá, govoreći o ljubavi i samoći, bolu i prolaznosti života, dok se u zelenim ogledalima reflektuju vijekovi flamenko umjetnosti.