Baletna predstava
187

Spektakl na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo: Aplauz i ovacije za "Okovanog Prometeja"

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Publika Narodnog pozorišta Sarajevo je višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama ispratila premijeru baletne predstave "Okovani Prometej" koju je prema motivima istoimene Eshilove tragedije uradila Belma Čečo-Bakrač koja također potpisuje koreografiju i režiju.

Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo kroz umjetnost pokreta je ispričao priču o Prometeju, njegovoj žrtvi i patnji koju proživljava zbog svoje želje i odlučnosti da pomogne drugim ljudima i tako se suprotstavi Zeusu. S pravom možemo reći da je publika Narodnog pozorišta Sarajevo večeras svjedočila još jednom istinskom scenskom spektaklu.

Postoje li manje i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja samo su neka od pitanja koja Čečo-Bakrač postavlja ovom predstavom. Osim toga, istovremeno pokušava provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Muziku za ovaj balet komponovao je poznati hrvatski kompozitor Marijan Nećak koji je uspio napraviti djelo u kojem se susreću klasika i neoklasika. Uloga dirigentice pripala je Nadi Matošević-Orešković, takđer gošći iz Hrvatske.

"Energija solista i ansambla je ono što pokreće i čini predstavu 'Okovani Prometej' i u svojoj sveukupnosti kreira jedan svijet koji itekako korespondira s današnjim vremenom", rekla je Čečo-Bakrač prije premijere ove predstave.

Glavne uloge ostvarili su Tamara Ljubičić i Milan Rus, a osim njih u "Okovanom prometeju" učestvuju Ervis Kocek, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović.

U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić te učenici Srednje muzičke škole Sarajevo. Scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, a za kostime je bila zadužena Amna Kunovac-Zekić.