Kultura
0

Specijalno priznanje Goethe Institutu BiH

FENA
U znak priznanja i zahvalnosti za višegodišnju uspješnu saradnju Direkcija Festivala MESS je Goethe Institutu BiH dodijelila specijalno priznanje za partnerstvo i razvoj scenske umjetnosti.

Zahvalivši se na ovom specijalnom priznanju, direktorica Goethe Instituta u BiH Petra Raimond izrazila je nadu da će njena organizacija i Festival MESS i dalje uspješno sarađivati na zadovoljstvo zaljubljenika u teatar.

U subotu, na ponoćnom prijemu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, njemačkom reditelju Franku Castorfu uručio je direktor MESS-a Dino Mustafić, neposredno nakon predstave „Kean“ u izvedbi Volksbuhne am Rosa-Luxemburg-Platz teatra iz Berlina.

Mustafić je podsjetio da je na Internacionalnom teatarskom Festivalu MESS Frank Castorf dva puta nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem za najbolju režiju i to za predstave Trainspotting (1997. godine) i Endstation Amerika (2002. godine).

„Poslije Petera Schumanna, Susan Sontag, Bibi Andersson, i drugih istaknutih teatarskih stvaralaca, ove godine najviše festivalsko priznanje nesumnjivo ide u ruke jednom od najvećih evropskih teatarskih reditelja, koji je iznimno cijenjen u cijelom svijetu“, naglasio je Mustafić prilikom uručenja nagrade.

Frank Castorf se zahvalio i u svoje i uime kolega iz Volksbuhne teatra sa kojima godinama sarađuje.

Poredeći svoj prvi dolazak u Sarajevo 1997. i danas, Castorf je naglasio kako ga je posebno impresionirao optimizam i snaga ljudi koji su nakon rata obnovili Međunarodni teatarski festival MESS.

U okviru svog boravka u Sarajevu, Frank Castorf je u nedjelju održao i Master Clas na Maloj sceni Narodnog pozorišta za studente akademija scenskih umjetnosti, teatarske kritičare, novinare, publiciste.

Prisutni su imali priliku detaljnije se upoznati sa opusom Franka Castorfa, te diskutirati o predstavi Kean koja je izvedena noć ranije u okviru jubilarnog 50. Festivala MESS.