Venecijansko bijenale
0

Specijalno predotvaranje Ars Aevi izložbe

FENA
Braco Dimitrijević (Foto: Antoine Lesseur)
Braco Dimitrijević (Foto: Antoine Lesseur)
Potvrđen je danas termin specijalnog predotvaranja izložbe Future Post History za eksperte iz vizualnih umjetnosti i predstavnike internacionalnih medijskih kuća na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, koja će u produkciji Ars Aevi biti realizirana u Muzeju moderne umjetnosti Ca' Pesaro.

Termin predotvaranja je 4. juni.

Umjetnik Braco Dimitrijević je u protekloj sedmici boravio pet dana u Sarajevu, gdje je, zajedno s ekspertnim timom arhitektonskog studija Amira Vuka radio na produkciji elemenata njegove monumentalne instalacije koja će biti postavljena u Muzeju Ca' Pesaro, a nakon toga otputovao u Saint Etienne, gdje radi na pripremama retrospektivne izložbe koja objedinjuje njegovo stvaralaštvo u posljednjih trideset godina.

Pored trodijelne instalacije Sailing to Post History, koja će biti postavljena u prostoru jednog od najatraktivnijih i najposjećenijih venecijanskih muzeja, koji godišnje posjeti više od 150.000 posjetitelja, Dimitrijević će izložiti i svoj videorad "The Century Behind Me - One Second of Post Historic Times“ (2009.) promoviranog u Sarajevu koncem januara. Također, u prostoru ovog muzeja bit će predstavljena i fotodokumentarna izložba Kolekcije Ars Aevi, za koju renomirani kritičari regiona tvrde da je najznačajnija kolekcija suvremene umjetnosti istočno od Beča.

Na printovima velikih formata hronološki će biti predstavljena priča o nastanku Projekta Ars Aevi s fazama formiranja nukleusa Kolekcije Ars Aevi. Uz Kolekciju će u ovom prostoru biti predstavljeni i preliminarni arhitektonski projekti budućeg Muzeja suvremene svjetske umjetnosti Ars Aevi arhitekte Renza Piana.

Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti naših prostora, stekao je internacionalnu reputaciju tokom sedamdesetih godina ciklusom portreta slučajnih prolaznika, postavljajući velike fotoportrete anonimnih ljudi na prominentne fasade i bilborde u evropskim i američkim metropolama.

Ovim činom, svaki anonimni, slučajni prolaznik postavljen na fasadi povijesno značajne institucije je, po riječima umjetnika, potencijalni genije koji može promijeniti tok historije.

Na ovogodišnjem Bijenalu, na drugoj lokaciji, fasadi Ca' Farsetti, sjedištu gradske uprave Grada Venecije, bit će postavljen "Slučajni prolaznik kojeg sam sreo u Veneciji u 11.35“. Bit će ovo treći put da se djelo iz ciklusa "Slučajni prolaznik“ nađe u zvaničnom programu Venecijanskog bijenala, govoreći samo po sebi o značaju rada ovog umjetnika i njegovim intervencijama u javnim prostorima, što Dimitrijević i sam potvrđuje svojom izjavom: “Louvre je moj studio, ulica je moj muzej“.