Kultura
21

Specijalna igranja predstave "Tajna džema od malina" za kraj 2016. godine

Klix.ba
Specijalna novogodišnja igranja predstave “Tajna džema od malina“ održat će se 26., 27. i 28. decembra u Sarajevskom ratnom teatru.

Rađena prema knjizi kratkih priča Karima Zaimovića, sarajevskog novinara i pisca ubijenog u zadnjim danima opsade Sarajeva, predstava nudi svojevrsnu orginalnu alternativnu historije Sarajeva od austrougarske aneksije pa sve do ratne 1994. godine. Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook stranici Sarajevskog ratnog teatra. Cijena ulaznice iznosi 15 KM dok za učenike, studente i penzionere iznosi 10 KM.

S ciljem približavanja lika i djela Karima Zaimovića široj teatarskoj publici, a posebno turistima koje naš grad očekuje za nastupajuće novogodišnje praznike, igranje predstave 28. decembra bit će titlovano na engleski jezik. Uloge u predstavi autorice Selme Spahić ostvaruju Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović i Benjamin Bajramović. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar, Fondacija Karim Zaimović, Internacionalni teatarski festival MESS i WARM Fondacija.

Karim Zaimović (1971-1995) bio je jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama "Tajna džema od malina" osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade što je bio i glavni motiv za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba dok je više informacija o repertoaru Sarajevskog ratnog teatra dostupno na www.sartr.ba.