Kultura
0

SPD "Sloga" koncertom duhovne muzike obilježilo 120 godina

FENA
Srpsko pjevačko društvo "Sloga" obilježilo je 23. decembra 120 godina postojanja i rada koncertom pravoslavne duhovne muzike, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na repertoaru su se našla djela stranih i domaćih autora - Rahmanjinova, Potranjskog, Mokranjca i drugih, saopćeno je iz "Sloge".

Pred prepunom salom, horom je dirigirao profesor crkvene muzike i pojanja na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu đakon Duško Sandić, a kao solisti su nastupili sopranistica Dragana Roganović, tenor Radislav Nunić i bariton Stefan Mojsilović.

Profesorica na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Branka Bošnjak iznijela je kratki pregled rada "Sloge" od njenog osnivanja do danas.

"Sloga" je kao prvo sarajevsko pjevačko društvo osnovana 1888. godine pod imenom Srpsko pravoslavno pjevačko društvo "Sloga". Ideja o osnivanju društva potekla je iz redova sarajevskih Srba zanatlija koje su predvodili Risto Maksimović i proto Stijepo Trifković i Đorđe Petrović, koji je bio i član i utemeljivač Društva.

Ona je navela da su mnogi dirigenti zaslužni za duhovni kontinuitet "Sloge" i u najtežim vremenima, poput Koste Travnja, Franje Maćejovskog, Ljubomira Bajaca, Cvjetka Rihtmana, prote Milorada Ajvazovića, Branka Glumca i drugih.

"Sloga" u dugom i neprekinutom trajanju pruža dragocjenu sliku uspona i padova u razvoju srpske muzike, otkrivanja nacionalnog muzičkog identiteta, građanskog duhovnog uzrastanja i razvoja kulturnog života društva u cjelini", naglasila je Bošnjak.

Društvo je u dugogodišnjem radu dobilo mnoga značajna priznanja.

Čestitke povodom godišnjice Društva uputili su predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i zamjenik međunarodnog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.