Kultura
4

Španski svećenik priznao: Tajne dokumente i lozinke Vatikana dao zanosnoj Italijanki

Klix.ba
Foto: AFP/EPA
Foto: AFP/EPA
Španski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda priznao je da je odgovoran za curenje tajnih dokumenata iz Vatikana u javnost kazavši kako se osjećao ucijenjeno.

Baldo tvrdi kako ga je izmanipulisala žena, suoptužena, s kojom je imao ljubavnu vezu. On je ispitan u okviru procesa Vatikanleaks II. Pet osoba se suočava s kaznom zatvora do osam godina.

Pedesetčetverogodišnji svećenik ispitivan je tri sata i većinom je govorio o svom odnosu sa Francescom Chaouqui, udatom konsultanticom za odnose s javnošću. Njih dvoje su bili članovi komisije koju je napravio papa Franjo kako bi radili na finansijskom fondu Vatikana i predložili reforme koje bi poboljšale tok novca prema siromašnima.

"Da, proslijedio sam dokumente", rekao je Balda na španskom sudu.

On je također priznao da je jednom od autora dao 87 lozinki kako bi pristupila elektronskim dokumentima i email računima u Vatikanu. Svećenik je rekao da su ovi njegovi potezi rezultat kombinacije seksualne privlačnosti i ucjene Francesce za koju tvrdi da je špijun italijanske tajne službe. Rekao je kako se osjećao ugrožen kao svećenik, te je ispričao kako mu je Francesca ušla u sobu u hotelu u Florenci.

"Osjećao sam se kao da nemam izlaza iz te situacije", rekao je dodavši kako su mu Francesca i njen suprug slali i prijeteće poruke, pogotovo nakon što je rad komisije završen.

Francesca je bila na saslušanju u visokom stadiju trudnoće. Negirala je urotu sa svećenikom Baldom i njegovom asistenticom Nicolom Maio u vezi s curenjem informacija. Na suđenju su i dva novinara Gianluigi Nuzzi i Emuiliano Fittipaldi koja su napisali knjige "Avarice" i "Merchants in the Temple". Optuženi su da su stvorili pritisak na svećenika kako bi dao dokumente, što su negirali.