Bogat program
22

Spahić: "Sarajevska zima" je festival posvećen otvorenosti i slobodi

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Internacionalni festival "Sarajevska zima" i ove godine osvojit će ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva, tokom bogatog programa koji će početi 7. februara i trajati do 21. marta.

Samo prvog dana festivala, koji se odvija pod sloganom "Buka i bijes", na 12 festivalskih lokacija učestvovat će oko 1.500 umjetnika iz 41 zemlje svijeta.

Direktor festivala Ibrahim Spahić istakao je na današnjoj konferenciji za medije da su "Buka i bijes" prisutni u cijelom svijetu. Svijetu u kojem su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju, ali ujedno Festival je također taj koji nosi i tradiciju otvorenosti i slobode.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Na svakom koraku festival će biti posvećen umjetnosti, publici, javnosti koja razlikuje vrhunsko stvaralaštvo od onoga što živimo danas", poručio je Spahić.

Počasni gost "Sarajevske zime" ove godine je Mađarska. Već na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu, nakon što se podignu festivalske zastave, nastupit će Mađarski državni plesni ansambl.

Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa istakao je da ga raduje što je njegova zemlja počasni gost festivala te najavio da će u Danima mađarske kulture moći da uživaju posjetioci u 10 gradova BiH, kao i da će se ta zemlja na Festivalu predstaviti sa 25 programa. Pósa je naveo da će se gostovanje mađarskih umjetnika realizirati pod motom "Mađarska kultura na dohvat ruke".

Prije zvanične ceremonije otvaranja festivala u Narodnom pozorištu, performansi i izložbe održavat će se na Bijeloj tabiji, Vijećnici, u Gimnazijskoj ulici, galeriji Colllegium artisticum te na drugim lokacijama.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tako će 77 originalnih grafičkih listova četiri mape: Sarajevo 92, Sarajevo 93, Sarajevo 94 i Sarajevo 95 s potpisom bh. grafičara prvi put biti u cjelosti predstavljano javnosti 7. februara u galeriji Collegium artisticum. Riječ je o izložbi mapa koje su pojedinačno izlagane u 25 galerija i muzeja u Evropi i svijetu.

Festival će obilježiti i značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije te 80 godina Udruženja Collegium artisticum. U ceremoniji otvaranja učestvovat će i galerije Novi Hram i Roman Petrović, Historijski muzej BiH, Pozorište mladih, Sarajevo taxi i drugi.