Kandidatura za prijestolnicu kulture
0

Spahić: Sarajevo je u središtu interesa Evrope

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U sali Gradskog vijeća Sarajeva danas je održana sjednica Izvršnog odbora za kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine na kojoj je prihvaćena informacija o radu odbora između dvije sjednice.

Izvršni odbor je razmatrao i prihvatio informacije o susretima sa predsjedavajućom Komiteta za kulturu i edukaciju Evropskog parlamenta Doris Pack i direktorom za kulturu Vijeća Evrope (ranijim direktorom Evropske kulturne prijestolnice Glazgov i Brisel) Robertom Palmerom.

U radu sjednice IO učestvovala je i predsjednica Organizacionog odbora Tatjana Ljujić Mijatović, zamjenica predsjednika GV Grada Sarajeva, koja je istakla da se projekt uspješno razvija, uprkos svim teškoćama i da je aktivnost na kandidaturi Sarajeva izuzetno važna za grad Sarajevo i našu zemlju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr Faruk Čaklovica obavijestio je učesnike sastanka da je Senat Univerziteta u Sarajevu odlučio da svih 25 članica sa svojim kapacitetima učestvuju u podršci kandidaturi Sarajeva za Evropsku kulturnu prijestolnicu 2014.

Zaključujući sjednicu predsjednik Izvršnog odbora za kandidaturu Sarajeva Ibrahim Spahić naglasio je da je ovo projekt koji pripada svim građanima naše zemlje i uistinu na najbolji mogući način promovira umjetnost i kulturnu baštinu Sarajeva i BiH u Evropi, saopćeno je iz Projekta Sarajevo Evropska prijestolnica kulture 2014.