Kultura
0

Spahić: Sarajevo idealan kandidat za titulu evropske prijestolnice kulture 2014.

FENA
Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić smatra da je potpisivanjem protokola s organizatorima projekta "Pečuj, evropska prijestolnica kulture 2010.", Sarajevo učinilo jedan od najznačajnijih koraka za kandidovanje grada za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Sporazum koji je potpisan 11. aprila u Sarajevu, donosi prednost za oba grada, pošto su oba grada po kulturnim osobenostima u mnogome slična.

-"Pecs 2010." menadžment centar putem naziva evropska prijestolnica kulture unapređuje prekograničnu saradnju pomoću koje želi izgraditi svojstvenu regiju kulture, a u kojoj dodjeljuje važnu ulogu Festivalu "Sarajevska zima", kazao je Spahić.

Potpisnici Sporazuma, Meszaros Andras, glavni direktor "Pecs 2010." menadžment centar i Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevska zima", sporazumjeli su se da će obostrano pomoći predstavljanje umjetnika u gradu Pečuju u programima evropska kulturna prijestolnica, odnosno, predstavljanje umjetnika grada Pečuja u Sarajevu, u programima Festivala "Sarajevska zima".

-Uvjeren sam da je Sarajevo koje je 93./94. simbolički bilo prijestolnica evropske kulture i prvi interkulturalni grad savjeta 2003./04. idealan kandidat za titulu evropske kulturne prijestolnice 2014., izjavio je Spahić.