{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spahić s Figelom na sastanku direktora evropskih festivala

F
FENA
7.12.2007. u 11:42
0
0
Spahić s Figelom na sastanku direktora evropskih festivala
0
Spahić s Figelom na sastanku direktora evropskih festivala
Evropski komesar za kulturu Jan Figel susreo se u Briselu s direktorima najznačajnijih evropskih festivala u direktnim konsultacijama o uključenju i angažmanu evropskih art festivala u Evropskoj godini interkulturalnog dijaloga.
"Evropski festivali inicirali su vitalni proces cirkuliranja i predstavljanja kulturnih tokova u evropskoj umjetnosti i kulturama što predstavlja veliki korak prema razvoju interkulturalnih ovlasti", kazao je Figel i posebno istakao svoju posjetu Festivalu ”Sarajevska zima” u februaru ove godine, gdje se uvjerio u značaj i važnost umjetničkih festivala u razvoju kreativnih društava.

Učestvujući u raspravi direktor Festivala ”Sarajevska zima” Ibrahim Spahić je zahvalio Figelu na spremnosti Evropske unije da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom i istakao da smo u ”jednoj evropskoj kući, koja mora voditi računa o ekonomiji, ali i o kulturi, danas više nego ikada", saopćeno je iz "Sarajevske zime".

"Evropa je odgovorna za razvoj modernog svijeta i mora poštovati kulturne različitosti, umjetničke slobode i dijalog među kulturama. Ključno je da se najznačajniji evropski festivali i institucije udruže u promociji kreacije kulturnog kapitala", istakao je Spahić. Sastanak je u sali Evropske komisije organizirala Asocijacija evropskih festivala u namjeri da pripremi aktivnosti i inicijative za 2008. godinu – Evropsku godinu interkulturalnog dijaloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: