Kultura
0

Spahić pozdravio usvajanje kulturne strategije BiH

FENA
Predsjednik Komisije za kulturnu strategiju BiH Ibrahim Spahić pozdravio je danas usvajanje Kulturne strategije BiH u Vijeću ministara, izrazivši očekivanje da će taj dokument uskoro biti predmet rasprave na Vijeću Evrope u Komitetu za kulturu.

Spahić također očekuje da će se u budžetu BiH i pristupnim budžetima Evropske unije te kroz bilateralne sporazume BiH sa drugim zemljama dati suštinska podrška jačanju kulturne infrastrukture u našoj zemlji.

Nada se i osiguranju materijalnih uvjeta za rad institucija kulture te razvoju i podršci nezavisnom alternativnom kreativnom stvaralaštvu i novim kulturnim industrijama, posebno mladim talentima i novim organizacijama kulture.

"Vjerujem da je BiH učinila onaj korak koji će doprinijeti i novom kulturnom dijalogu u zemlji te novom unapređenju međunarodnih veza naše zemlje sa svijetom", kazao je Spahić.

On se ujedno zahvalio učesnicima tog projekta, izrazivši uvjerenje da će kultura biti prisutna i u srednjoročnim te dugoročnim razvojnim planovima, koje će usvojiti ne samo Parlamentarna skupština BiH, već i svi drugi nivoi vlasti.