"Umjetnost dodira"
0

Spahić ozvaničio prvo zatvaranje 28. festivala Sarajevska zima

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić ozvaničio je u petak prvo zatvaranje "Sarajevske zime" i najavio nekoliko značajnih pozorišnih predstava do 21. decembra 2012. godine.

Na pres-konferenciji u Galeriji IPC Spahić je naglasio da će toga dana biti predstavljen program Festivala za naredne dvije godine i dodijeljene nagrade žirija za najbolja ostvarenja na ovogodišnjem Festivalu.

Spahić je kazao da je u 45 dana ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima" održano više od 200 programa, te izdvojio 58 izložbi, više od 40 koncerata, 57 filmskih predstava i oko 50 teatarskih predstava.

"Sarajevska zima" prvi put se zatvara 21. marta, a drugi put 21. decembra 2012. godine. Sve predstave koje su pozvane na Festival su i dalje naši gosti," kazao je.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su Dragan Jovičić i Mirsad Bećirbašić, koji su proteklih 28 godina bili selektori Festivala. Oni su zahvalili za priliku koja im je pružena, te izrazili nadu da će ta suradnja biti nastavljena.

Kantautor iz Dubrovnika Ibrica Jusić došao je u pratnji vjernog pratioca - psa i zahvalio za priliku da se ponovo na Festivalu predstavi ovdašnjoj publici.

Ibrahim Spahić danas je poklonio figuru "Sarajevska kocka" i cvijet tzv. dan - noć suradnicima Festivala "Sarajevska zima" i novinarima. Cvjetova je bilo simbličnih 45 komada, koliko je dana i trajala "Sarajevska zima".

Spahić je tu priliku iskoristio i saopćio moto festivala naredne dvije godine.

"Moto Festivala 2013. godine glasi "Umjetnost dodira“. U 2014. kad obilježavamo 30 godina Festivala, 30 godina od Olimpijskih igara i 100 godina od Prvog svjetskog rata. Festival će imati dva mota. Jedan je PAF (Peace Art Freedom), a drugi je Evropski most kulture“, kazao je Spahić.