Kultura
0

Spahić nominiran za predsjednika Foruma Evropa kultura

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Direktor Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić nominiran je za predsjednika Foruma Evropa kultura na sjednici Generalne skupštine te asocijacije koja je održana u predstavništvu Evropske komisije u Briselu.

Dosadašnji predsjednik i osnivač Foruma Gabriel Fragniere imenovan je počasnim predsjednikom asocijacije, koja ima za cilj ukazivati na važnost različitosti kultura u formiranju novog evropskog identiteta.

U prijedlogu za izbor Spahića za predsjednika ove evropske asocijacije, Fragniere je naglasio kako je Spahić, između ostalog, inicijator projekta "Sarajevo - Evropski kulturni centar" 1993./1994., inicijator i koordinator projekta "Sarajevo-prvi interkulturalni centar Evrope 2003-2004, te je organizirao prvi Interkulturalni forum Vijeća Evrope 2003. godine, a bio je i predsjednik X Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana 2001. i osnivač i prvi predsjednik Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana 2001. - 2006.

Pošto je usvojen izvještaj i izabrani novi članovi Izvršnog odbora asocijacije, Spahić će na narednoj sjednici Generalne skupštine početkom 2012. godine predložiti program zajedno sa rekonstrukcijom organa i tijela asocijacije, kada će biti izabran predsjednik i novi organi Foruma.

U prigodnom obraćanju Spahić je naglasio potrebu da se u organe Foruma uključe mladi intelektualci i umjetnici iz svih evropskih regija čime će asocijacija biti još snažnija u promoviranju evropskih vrijednosti i biti partner vladinim i nevladinim organizacijama u Evropi i svijetu u ostvarivanju novih odnosa u kulturi i pravu svakog evropskog građanina na kulturu, saopćeno je iz Press službe Sarajevske zime.