Veju, veju pahulje
0

FOTO / Spahić najavljuje spektakl na otvaranju "Sarajevske zime"

Piše: A. Panjeta
Simbol ovogodišnjeg festivala "Sarajevska zima" je srce, a održava se pod sloganom "Art of Love". Kako je kazao na pres-konferenciji direktor Festivala Ibrahim Spahić, osim ljubavi, slogan se može povezati i sa umjetnošću pronalaženja "love" u vrijeme recesije.
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Festival će početi 7. februara velikim karnevalom od At mejdana preko Baščaršije, Morića hana, Ferhadijom ulicom, do Katedrale, Vječne vatre, zatim će proći Titovom ulicom, pa ispred velikog gradskog parka do Skenderije i nazad do Narodnog pozorišta. U povorci će biti bubnjari, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta iz BiH i cijelog svijeta.

"Na festivalu će biti 27 Diogena koji će tragati za čovjekom sa svojom lampom po Sarajevu, a u čast grčkog filozofa Diogena koji je kazao 'Tražim čovjeka' i koji je, kako je poznato, živio u buretu, rekavši velikom Aleksandru Makedonskom koji je došao da ga posjeti 'skloni mi se sa sunca'", kazao je Spahić pojašnjavajući vezu Diogena sa ovogodišnjim Festivalom.

Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Na Festivalu će učestvovati brojni umjetnici iz cijeloga svijeta, a počasni gost "Sarajevske zime" bit će Mađarska, kao zemlja koja predsjedava Evropskom unijom. Pokrovitelji "Sarajevske zime" su Vijeće Evrope, predsjednik Evropskog parlamenta i UNESCO.

Grafička dizajnerica Mila Melank-Mikanović autorica je plakata ovogodišnje "Zime" na kojem dominira veliko srce ispunjeno s bezbroj bojica i olovaka. Festival će trajati 20 dana, koji će biti u znaku velikih svjetskih jubileja kompozitora Franza Liszta, Gustava Mahlera i pisaca Ive Andrića, Czesława Miłosza, Hajama i Tina Ujevića.