Kultura
0

Spahić na Međunarodnoj konferenciji o interkulturalnom dijalogu

FENA
Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) i direktor Međunarodnog festivala Sarajevo – Sarajevska zima Ibrahim Spahić boravi u Sloveniji na poziv Evropske komisije i Ministarstva za kulturu Republike Slovenije, gdje će učestvovati na Međunarodnoj konferenciji o interkulturalnom dijalogu, saopćeno je danas iz IPC-a.

Na posebno organizovanoj ceremoniji, Spahić će dodijeliti nagradu "Sloboda" Međunarodnog Centra za mir evropskom komesaru za obrazovanje i kulturu Janu Figelu.

Nagrada "Sloboda" se dodjeljuje već 15 godina, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra, pojedincima i institucijama za njihov doprinos promociji najznačajnijih vrijednosti, koje su u temeljima modernog, demokratskog svijeta.

  • Danas smo započeli dijalog koji će, nadam se, rušiti barikade, predrasude i diskriminaciju i jačati veze između ljudi i njihovih raznolikih i tako dragocjenih zajednica koje, uprkos svemu, uspijevaju da sačuvaju naše zajedničko evropsko kulturno naslijeđe, rekao je Spahić.

Drugog dana konferencije, u utorak, Spahić će se susresti s direktorima 23 najveća evropska ART festivala i obići slovenske kulturne institucije.