Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture

F
FENA
29.12.2011. u 15:24
0
1
Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture
0
Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture Ibrahim Spahić
Predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić smatra nužnim da Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH učine odlučujuće korake na rješavanju statusa institucija kulture od državnog značaja.
To podrazumijeva, pojašnjava Spahić, poštivanje postojećih i donošenja novih zakona, sistemsko rješavanje finansiranja kroz budžet a ne putem granta, preuzimanje odgovornosti za kadrovsku politiku i razvoj ovih institucija u skladu s osnivačkim obavezama koje podrazumijevaju učešće svih nadležnih institucija u BiH i na svim njenim razinama, jer ove institucije čuvaju, istražuju i promoviraju kulturnu baštinu BiH.

Spahić podsjeća na državne zakone koji su bili osnov za formiranje Komisije za izradu kulturne strategije BiH i za usvajanje Strategije i Akcionog plana za njeno ostvarivanje od Vijeća ministara BiH.

Napominje da je Strategiju kulturne politike BiH s aneksima usvojilo Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH 30. septembra 2008. godine kao službeni dokument Vijeća.

Spahić ovo posebno ističe s obzirom da će predstojeća aktivnost biti vezana za otvaranje debate u Parlamentarnoj skupštini BiH o ovim pitanjima i održavanje sastanaka predstavnika i institucija Kulturnog foruma u BiH s članovima Predsjedništva BiH, kolegijima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom civilnih poslova i Vijećem ministara BiH.

Također, on podsjeća da je u skladu s usvojenom Strategijom, Parlamentarna skupština BiH trebala razmatrati rješavanje statusnih pitanja i donošenje odgovarajućih zakona za Zemaljski muzej BiH i druge institucije, formirati komisiju za kulturu i poduzeti sve aktivnosti nužne za uspostavljanje normalnog funkcioniranja institucija kojima je osnivač u skladu s Općim mirovnim sporazumom i pravnim kontinuitetom bh. institucija.

-Proteklih godina najintenzivniju aktivnost na ostvarivanju Strategije kulturne politike i novog ekonomskog položaja umjetnika, institucija i asocijacija u BiH razvio je Kulturni forum u BiH koji je usvojio Deklaraciju. Ove godine uz saglasnost svih nadležnih institucija u BiH, Distrikta Brčko, kantonalnih i entitetskih ministarstava i aktivno učešće civilnog društva i uz podršku međunarodnih organizacija (UNDP, UNESCO i dr.) pripremljen je i na Vijeću ministara BiH 15. septembra usvojen Akcioni plan za ostvarivanje Strategije kulturne politike BiH, napominje Spahić.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: