{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture

F
29.12.2011. u 15:24
0
1
Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture
0
Spahić: Državne institucije da riješe status institucija kulture
Ibrahim Spahić
Predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić smatra nužnim da Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH učine odlučujuće korake na rješavanju statusa institucija kulture od državnog značaja.
To podrazumijeva, pojašnjava Spahić, poštivanje postojećih i donošenja novih zakona, sistemsko rješavanje finansiranja kroz budžet a ne putem granta, preuzimanje odgovornosti za kadrovsku politiku i razvoj ovih institucija u skladu s osnivačkim obavezama koje podrazumijevaju učešće svih nadležnih institucija u BiH i na svim njenim razinama, jer ove institucije čuvaju, istražuju i promoviraju kulturnu baštinu BiH.

Spahić podsjeća na državne zakone koji su bili osnov za formiranje Komisije za izradu kulturne strategije BiH i za usvajanje Strategije i Akcionog plana za njeno ostvarivanje od Vijeća ministara BiH.

Napominje da je Strategiju kulturne politike BiH s aneksima usvojilo Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH 30. septembra 2008. godine kao službeni dokument Vijeća.

Spahić ovo posebno ističe s obzirom da će predstojeća aktivnost biti vezana za otvaranje debate u Parlamentarnoj skupštini BiH o ovim pitanjima i održavanje sastanaka predstavnika i institucija Kulturnog foruma u BiH s članovima Predsjedništva BiH, kolegijima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom civilnih poslova i Vijećem ministara BiH.

Također, on podsjeća da je u skladu s usvojenom Strategijom, Parlamentarna skupština BiH trebala razmatrati rješavanje statusnih pitanja i donošenje odgovarajućih zakona za Zemaljski muzej BiH i druge institucije, formirati komisiju za kulturu i poduzeti sve aktivnosti nužne za uspostavljanje normalnog funkcioniranja institucija kojima je osnivač u skladu s Općim mirovnim sporazumom i pravnim kontinuitetom bh. institucija.

-Proteklih godina najintenzivniju aktivnost na ostvarivanju Strategije kulturne politike i novog ekonomskog položaja umjetnika, institucija i asocijacija u BiH razvio je Kulturni forum u BiH koji je usvojio Deklaraciju. Ove godine uz saglasnost svih nadležnih institucija u BiH, Distrikta Brčko, kantonalnih i entitetskih ministarstava i aktivno učešće civilnog društva i uz podršku međunarodnih organizacija (UNDP, UNESCO i dr.) pripremljen je i na Vijeću ministara BiH 15. septembra usvojen Akcioni plan za ostvarivanje Strategije kulturne politike BiH, napominje Spahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: