Bošnjački institut
0

Solistički koncert violinistice Marine Tomić

FENA
JU "Sarajevo art" organizirat će u srijedu, 16. decembra, u Bošnjačkom institutu solistički koncert violinistice Marine Tomić, koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Selme Peco.

Koncert će početi u 19.30 sati, a na repertoaru će biti djela J. S. Bacha i J. Brahmsa, saopćeno je iz "Sarajevo arta".

Ulaznice po cijeni od pet KM mogu se rezervirati i kupiti u JU "Sarajevo art".

Marina Tomić (violina) je rođena 1970. u Splitu. Osnovno muzičko obrazovanje stiče u Pločama, dok je srednju muzičku školu završila u Mostaru, u klasi prof. Vlatka Cipre. Uporedo je pohađala i solo-pjevanje u klasi prof. Amire Voljevice.

Studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Radoslave Medle. Trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu u zvanju profesora violine, kamerne muzike i korepeticije.

Marina Tomić je dala veliki doprinos u obnovi rada Orkestra SMŠ, a zaslužna je i za formiranje Gudačkog kamernog ansambla SMŠ.

Sa svojim je učenicima osvojila brojne nagrade na takmičenjima u FBiH u solističkim, ali i kategorijama kamerne muzike.

Koncertira kao solist i u sastavu kamernih ansambala. Također je aktivna i u interpretaciji duhovne muzike.

Dugogodišnji je volonter i aktivist Prve dječije ambasade "Međaši".

Selma Peco (klavir) rođena je u Mostaru 1972., gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Duška i Helge Štrekelj.

Studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu započela je u klasi prof. Aleksandre Romanić, a diplomirala je u klasi prof. Nede Stanković.

Prvi koncert kamerne muzike za dva klavira je održala s 13 godina.