Kultura
57

Solistički koncert Nihada Hrustanbegovića u Katedrali Le Puy en Velay

Klix.ba
Kompozitor i maestro na klasičnoj harmonici Nihad Hrustanbegović odsvirat će Vivaldijeva Četiri godišnja doba i kompozicije Gubaiduline, Arvo Parta, Piazzolle, Ravela, Baha i Mozarta na solističkom koncertu u Katedrali Notre Dame u Francuskom gradu Le Puy en Velay u srijedu 26. augusta sa početkom u 20.30 sati.

Koncert je u sklopu Hrustanbegovićeve vrlo uspješne turneje po Francuskoj Les 4 Saisons Vivaldi i promocije albuma The Four Seasons Vivaldi objavljen od Holandske diskografske kuće Zefir Records koji je izašao na Valentinovo 14 februara ove godine i ocijenjen od Klassiek Centraal u Belgiji sa maksimalnih pet zvjezdica.

Ovo je četvrti koncert Nihada Hrustanbegovića u posljednjih mjesec dana u Francuskoj gdje publika, kritičari i mediji vrlo visoko vrednuju nesvakidašnji spoj koncertne harmonike i kompletnih Vivaldijevih Četiri godišnjih doba. Katedrala Notre Dame u Le Puy je Rimokatolička katedrala, nacionalni spomenik Francuske, mjesto hodočašća još od prije vremena Karla Velikog na putu za Santiago de Compostelu, a od 1998. godine je dio UNESCO-ve svjetske baštine.