Kultura
0

Sokolovićev "Medvjed" dobio nagradu za najbolju režiju

NINA
Autorska predstava Zijaha Sokolovića po tekstu Antona Čehova "Medvjed" dobila je nagradu za najbolju režiju na 6. međunarodnom festivalu monodrame, koji je sinoć završen u Moskvi.

Predstava, rađena u slovenskoj produkciji, predstavlja sofisticiran spoj glume i muzike, u kojoj se Čehovljeva jednočinka pročitana na moderan način prepliće s muzikom slovenske grupe Lolita u nekoj vrsti dijaloga između glumca i instrumenata.

Kako je izjavio predsjednik žirija festivala, ruski kazališni redatelj Rifkat Israfilov, "autor ove predstave se ostvaruje kao glumac i ujedno je precizno izgrađen kao redatelj".

"Upravo je zato 'Medvjedu' pripala najviša nagrada - za režiju, budući da se ona na festivalu faktički dodjeljuje najboljoj predstavi", rekao je Israfilov.

Sokolović, koji od 1992. živi u Austriji gdje predaje glumu na Bruckner univerzitetu u Linzu, a u Salzburgu vodi kazališni projekt edukacije djece kroz teatar, objasnio je da je predstava stvarana godinu dana, nakon što je s tom idejom pobijedio na natječaju za Evropski mjesec kulture u Ljubljani.

"Medvjed" je već osvojio preko 10 nagrada na sličnim festivalima širom Evrope, a ovo je samo posljednja u nizu Sokolovićevih uspješnih monodrama.