{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šoja: Ukoliko ne ispunimo sve uvjete, Stari most se skida sa liste svjetske baštine UNESCO-a

F
3.3.2008. u 20:50
0
0
Šoja: Ukoliko ne ispunimo sve uvjete, Stari most se skida sa liste svjetske baštine UNESCO-a
0
Šoja: Ukoliko ne ispunimo sve uvjete, Stari most se skida sa liste svjetske baštine UNESCO-a
Ukoliko Bosna i Hercegovina u potpunosti ne ispuni sve uvjete postavljene uvrštavanjem Starog mosta u Mostaru na Listu svjetske baštine UNESCO-a do 2. jula, kada će biti održano zasjedanje ovog međunarodnog tijela, most će biti skinut sa te liste, kazao je večeras u Sarajevu predsjednik Komisije za saradnju sa UNESCO-m Slobodan Šoja.
Šoja je precizirao da je takvu prijetnju BiH dobila nakon njegove posjete Centru za svjetsko naslijeđe UNESCO-a u Parizu prije dvije sedmice, gdje mu je rečeno da će Stari most u Mostaru ukoliko ne ispuni propisane uvjete, biti skinut sa Liste svjetske baštine UNESCO-a na Listu ugroženih spomenika svjetske baštine.

To će, kazao je, biti prvi korak ka potpunom ukidanju UNESCO-ve zaštite ovom jedinstvenom mostarskom spomeniku.

On je, prisustvujući zajedničkoj izložbi Jajca, Višegrada i Mostara u Brusa-bezistanu, pojasnio predstavnicima medija kako su od pet tehničkih uvjeta postavljenih pred Mostar ispunjena četiri. I dalje je sporan samo Hotel "Ruža" za koji predstavnici UNESCO-a traže rušenje četvrtog sprata, tačnije dijela koji je okrenut prema mostu.

Problem nastaje u činjenici, dodaje Šoja, da vlasnik hotela posjeduje uredne papire koje je dobio nakon što je menadžment plan za uvrštenje Starog mosta na Listu predat u Pariz. U tom dokumentu bila je predviđena samo rekonstrukcija starog Hotela "Ruža" na istom mjestu, dok je vlasnik kasnije predvidio izgradnju i četvrtog sprata. UNESCO ne pristaje na ustupke.

Stoga, ukoliko se ovaj problem ne riješi do zasjedanja UNESCO-a 2. jula, njegovi će predstavnici ocijeniti kako preporuke nisu ispoštovane te da je njihovo povjerenje izigrano.

Slobodan Šoja upozorava kako ni tu nije kraj prijetnjama za bh. kulturno-historijsku baštinu. Ukoliko Stari most bude skinut sa UNESCO-ve liste, automatski će biti zaustavljeno i kandidiranje starog jezgra kraljevskog grada Jajca i njegove prirodne baštine za upis na tu listu.

U rješavanje čitavog problema uključio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je, ističe Šoja, njegovo pismo za spas Starog mosta poslao na sve relevantne adrese.

Nakon redovne rotacije u Predsjedništvu BiH, Šoja će i od Harisa Silajdžića tražiti sazivanje hitnog sastanka kako bi se ovaj problem što hitnije premostio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: