Kultura
0

Socijalna pravda u fokusu devetog Pravo ljudski Film Festivala

Klix.ba
(Foto: Vanja Ćerimagić )
Dokumentarni filmovi koji obrađuju teme socijalne pravde bit će u fokusu devetog izdanja Pravo ljudski Film Festivala.

Kao i prethodnih godina, Festival će promovisati nezavisan, kreativan i angažiran dokumentarni film kako mladih tako i poznatih filmskih stvaralaca, a pored projekcija filmova održat će se i edukativne radionice i master classovi. Film "Videogrami revolucije" poznatog svjetskog režisera Haruna Faruckija otvorit će Festival u srijedu, 12. novembra u kinu Meeting Point u 19 sati.

“Nezavisna kultura i nezavisna umjetnost jedan su od najznačajnijih korektora građanskog društva. Zbog toga su oni veoma bitni jer samo u slučaju nezavisne umjetnosti i kulture imamo demokratsko društvo“, istakla je umjetnička direktorica Festivala, Kumjana Novakova te je dodala da će Festival otvoriti specijalni program posvećen radovima Haruna Farockija koji iza sebe ima više od stotinu dokumentarnih i igranih filmova.

"Ostvarenje 'Videogrami revolucije' svjedoči o jednom povijesnom trenutku, revoluciji, priča koja govori o borbi za radnička prava koja je dovela do značajnih društvenih promjena“, najavila je Novakova.

Kao poseban dio Festivala i ove godine će se održati program za mlade “Zumiraj prava“ koji će pored projekcija imati i dvije edukativne radionice od kojih će jedna govoriti o zapošljavanju mladih, a druga o umjetnosti kroz temu “Budućnost je sada“.

"Film koji će otvoriti Festival 'Posebna potreba' govori o mladom Talijanu koji boluje od autizma i koji sa prijateljima putuje Evropom tražeći ljubav. Ukupno 25 filmova će biti predstavljeno u okviru Zumiraj prava programa i drago nam je što i ove godine javno govoriti o položaju mladih i problemima sa kojima se susreću“, navela je izvršna producentica Pravo ljudski Film Festivala, Adela Galešić.

Novakova je na kraju naglasila da će ove godine prvi put u festivalskom žiriju biti i jedna bosanskohercegovačka umjetnica, a radi se o režiserki Ines Tanović.

Pored nje, žiri će sačinjavati i spisateljica, filozofkinja i filmska kritičarka porijeklom iz Holandije, Dana Linssen, filmski kritičar i selektor Torino Film Festivala, Francesco Giai Via, britanski filmski i videoumjetnik, John Smith i šefica Programskog odjela Bečkog filmskog festivala, Katja Wiederspahn.

Uzimajući u obzir činjenicu da već treću godinu zaredom niko od zvaničnih institucija nije podržao Festival, održavanje istog omogućeno je uz veliku pomoć organizacije NED iz Washingtona (National Endowment for Democracy), ambasade Švicarske u BiH, ambasade Kraljevine Holandije u BiH, British Councila u BiH, Goethe institua u BiH i fondacije Konrad Adanauer.

Slijedeći tradiciju da pristup kulturi i obrazovanju bude dostupan svima, ulaz će i ove godine biti slobodan, a detaljan program Festivala moguće je vidjeti na www.pravoljudski.org.