Kino Bosna/1. maj
0

"Snjeguljica i sedam patuljaka" 21. i 28. decembra

Sarajevo-x.com
Udruženje "Nova akropola" povodom predstupajućih praznika najavljuje lutkarsku predstavu za djecu: Snjeguljica i sedam patuljaka.

Predstava će biti održana u prostorijama kina "Bosna/1. maj", u nedelju 21. decembra i nedelju 28. decembra 2008. od 11 sati.

Snjeguljica i sedam patuljaka je narodna bajka, koju su zapisali njemački pisci bajki Braća Grimm (Wilhelm i Jacob). Bajka govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. Kako nije nikog bilo doma, legla je na krevet i zaspala.

Patuljci su bili iznenađeni kad su je zatekli u svojim krevetima, ali im je prirasla srcu i pustili su je da kod njih živi kako je se ne bi dočepala maćeha. Maćeha se preobukla u staricu i jednu je jabuku načinila otrovnom, te je poklonila Snjeguljici. Zagrizavši je, Snjeguljica je brzo, kao pokošena, pala na pod. Takvu su je zatekli i patuljci kad su se nakon posla vratili kući. Snašla ih je velika tuga. Nisu se mogli odvojiti od mrtvog Snjeguljičinog tijela. Sagradili su joj stakleni lijes i izložili je u prirodu. Tim je krajem prolazio kraljević jašući na konju. Oduševio se njenom ljepotom, iako više nije bila živa.

Zamolio je patuljke da mu daju lijes s njenim tijelom, na što su oni i pristali. No, prilikom prenošenja lijesa jedan od patuljaka se sapleo, pa je od udarca lijesa od tlo Snjeguljici ispao iz grla komadić otrovne jabuke. Na njihovo veselje, oživjela je i pošla s kraljevićem u njegov dvorac, gdje je živjela s njim dugo i sretno.