Kultura
77

Snimljene prve scene filma "Mit o Bosni i Hercegovini"

Klix.ba
Polaznici "Dječije radionice kreativnosti i mašte" Malog Magacin Kabarea u prostorijama Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu snimaju igrane dijelove filma "Mit o Bosni i Hercegovini" čiji su scenaristi.

U nedjelju 12. maja u Sarajevu u prostorijama Akademije scenskih umjetnosti (ASU) snimljeni su prvi kadrovi igranih dijelova prvog bh. dokumentarno-igranog dječijeg filma koji su u potpunosti izradili polaznici Malog Magacin Kabarea tokom jednog ciklusa rada "Dječije radionice kreativnosti i mašte".

''Mit o Bosni i Hercegovini je, ako gledamo iz naše dječije perspektive, šaljivi put kroz historiju. Bosna i Hercegovina je država kao i svaka druga, samo ne vjeruju svi u to i stalno traže nedostatke, umjesto da nam daju da prikažemo našu državu na pozitivan način, što u principu i jeste bit ovog filma", izjavio je jedanaestogodišnji Vedad Tatić, član Malog Magacin Kabarea, jedan od glumaca i scenarista filma "Mit o Bosni i Hercegovini".

Svako dijete u produkciji projekta ima svoju specifičnu ulogu kao glumac, producent, scenarista, plesač, dizajner kostima, redatelj itd. Pod mentorstvom edukatora, glumica Zane Marjanović i Sanele Krsmanović, te redatelja/scenariste Saše Peševskog, polaznici Malog Magacina Kabare, u proteklom periodu su radili na razvijanju znanja i vještina potrebnih za realizaciju filma dokumentarnog karaktera tematizirajući mit o Bosni i Hercegovini. Na osmišljavanju kostima sa mladim autorima radila je Adisa Vatreš. Obrađujući pitanja istorije i sadašnjice naše države, kroz vlastitu percepciju, oko 30 polaznika MMK, kreiralo je scenarij koji je jedinstven i rezultat je isključivo njihove mašte.

"Od samog početka, razlog upisa mog djeteta u Mali Magacin Kabare je druženje sa drugom djecom. Iako se moja kćerka bavi mnogim aktivnostima koja uključuju muziku i ples, Radionica kreativnosti i mašte je nadogradila njeno znanje. Ona je prezadovoljna, cijelo njeno društvo je prekrasno, lijepo se slažu i druže i zaista se vidi kako sazrijeva i koliko kao osoba postaje još čvršća, druželjubivija i bolja. Jednostavno uživa ona, a tako i mi, kao roditelji. Zahvaljujem se svima koji su ovo organizovali i mi smo sretni što je naše dijete dio toga", izjavila je, tokom jučerašnjeg snimanja, majka mlade glumice i članice Malog Magacin Kabare.

Snimanje igranih dijelova će se također održati i naredne nedjelje (19.05.2013.), a nakon toga slijedi svečana premijera. Koproducent ovog projekta je FaceTV, partneri su Akademija scenskih umjetnosti (ASU), Narodno pozorište u Sarajevu, restoran West Point - hotel Central, dok su medijski partneri portal Klix.ba, Radio M i magazin Gracija.

O Malom Magacin Kabareu

Mali Magacin Kabare - "Dječija radionica kreativnosti i mašte" je mjesto koje pruža priliku i podstiče kreativno djelovanje kod djece, te pored razvijanja individualnosti ima za cilj i socijalizaciju djece, razvijanje društvene odgovornosti, te podsticanje i oslobađanje djece u komunikaciji i odnosu prema okolini.

Projekat Mali Magacin Kabare čine ciklusi radionica Udruženja koji uključuju Radionicu gitare i muzike i Radionicu kreativnosti i mašte za djecu uzrasta od 6 do 14 godina. Radionica kreativnosti i mašte podijeljena je na četiri ciklusa od kojih svaki obrađuje drugačiji medij kroz dva semestra - teatar, film/dokumentarni film, mjuzikl/kabare i ciklus slobodnog izbora.

Za Magacin Kabare svako dijete posjeduje talent za neku granu umjetnosti. U svom radu, Magacin Kabare primjenjuje akademsku metodologiju pripreme glumaca, prilagođenu potrebama djece, poštujući njihovu pažnju i moć usvajanja novih znanja. Krajnji cilj ove kreativne škole je participatorni proces u kojem djeca, u zavisnosti od vlastitog talenta i sklonosti, učestvuju kao producenti multimedijalnog projekta.