Kultura
3

Snimljena prva klapa filma i serije o Petru Kočiću

SRNA
Petar Kočić
Petar Kočić
Na Manjači je danas, u sklopu centralne manifestacije 47. Kočićevog zbora, počelo snimanje serije i filma inspirisanih životom i djelom pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Direktor Alternativne televizije Nataša Tešanović istakla je da se velikanu srpske književnosti stvara drugačiji spomenik, prilagođen današnjem vremenu i generacijama.

"Na osnovu Kočićevih djela snimljeno je više televizijskih serija i realizovano više pozorišnih predstava, ali životopis čovjeka, koji je toliko inspirativan za jedan narod, a opominjući i poučan za pojedinca, nikada nije doživio ekranizaciju", rekla je Tešanovićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković istakao je da narodi, države i entiteti koji ne umiju da poštuju prošlost ne mogu da računaju ni na budućnost. "Imamo obavezu i dužnost da ukažemo na državotvornost i otpornost koju je imao ovaj kraj i regija, a koji treba da opstaje i traje", istakao je Novaković.

Snimanju prve klape filma i serije o Petru Kočiću prisustvovao je predsjednik Vlade RS-a Aleksandar DŽombić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ranko Škrbić, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, te gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Slobodan Gavranović, te druge javne ličnosti.