Redovna distribucija
0

"Snijeg" od 16. oktobra u bh. kinima

FENA
Film "Snijeg" bh. rediteljke Aide Begić od 16. oktobra će krenuti u redovnu distribuciju po kinima Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Art servisa.

Dan prije početka redovne distribucije, kino-premijera filma "Snijeg" održat će se u srijedu 15. oktobra u Goraždu, u čijoj okolini je i sniman.

Dan poslije planirana je i sarajevska kino-premijera, koja će u prisustvu dijela ekipe filma biti održana u dvorani Općine Novi grad.

Nakon projekcije bit će organiziran i razgovor o temi "Nestali". U Sarajevu će film iste večeri moći pogledati i publika u kinima Meeting point i Apolo.

Film će u Bihaću premijerno biti prikazan 17. oktobra u kinu Una, gdje će se prikazivati u redovnoj distribuciji.

Naredne sedmice, 20. oktobra filmska će se ekipa predstaviti i tuzlanskoj publici na svečanoj premijeri u BKC Tuzla.

Film "Snijeg" bh. je kandidat za najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Svjetsku premijeru zabilježio je na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu, gdje je nagrađen Grand Prixom programa "Sedmica kritike".

Održao je i uspješan pohod na svjetskim filmskim festivalima, među kojima su i Chungmuro Film Festival u Seulu gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija, Toronto Film Festival, Manaki Brothers Festival te Reykjavik Film Festival na kojem je nagrađen sa The Church of Iceland nagradom.

Nominiran je i za nagradu Evropsko otkriće 2008., koju dodjeljuje Evropska filmska akademija.

"Snijeg" će se u narednom periodu početi prikazivati i u Mostaru, Cazinu, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, Ključu, Vitezu, Donjem Vakufu, Bugojnu, Kaknju, Visokom, Konjicu, Čapljini, Širokom Brijegu, Tešnju, Maglaju, Zavidovićima, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku, Banovićima, Živinicama, i drugim bh. gradovima.