{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Snagom volje, da nam bude bolje": Biblioteka za slijepe i slabovidne obilježila Dječiju nedjelju

F
9.10.2015. u 16:19
0
2
"Snagom volje, da nam bude bolje": Biblioteka za slijepe i slabovidne obilježila Dječiju nedjelju
0
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH raznim sadržajima sudjeluje u programu obilježavanja "Dječije nedjelje" u Kantonu Sarajevo.
Sakib Pleh (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sakib Pleh (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Direktor Biblioteke Sakib Pleh kazao je danas novinarima da su tako u okviru projekta nazvanog "Snagom volje, da nam bude bolje" organizirani prigodni sadržaji na kojima su učenici osnovnih škola i korisnici usluga Doma za nezbrinutu djecu "Bjelave" informirani o historijatu i upotrebi Brajevog pisma, koje koriste slijepe osobe. Upriličena je i radionica o prednostima inkluzivnog obrazovanja i pravima djece oštećenog vida.

Za učenike Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva organizirano je predavanje o prednostima savremene tehnologije u životu i radu osoba oštećenog vida, a bilo je riječi o uređajima koji su nastali zahvaljujući razvoju nauke i tehnike, a od velike su pomoći slijepim i slabovidnim osobama.
Posjetitelji Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH bili su, rečeno je, naročito zainteresirani za snimanje knjiga na CD-u, a dojmila ih je i priča o Luju Braju, tvorcu pisma za osobe s oštećenim vidom.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine i jedna je od institucija kulture od značaja za državu koje nemaju riješen status.

Ta biblioteka omogućava korištenje bibliotečke građe svim slijepim osobama u BiH, ali i inozemstvu u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak), bez naknade. Biblioteka ima 1.189 korisnika i knjižni fond od oko 23.300 bibliotečkih jedinica.

Dječija nedjelja realizira se od 5. do 10. oktobra u KS-u, a projekt "Snagom volje, da nam bude bolje" finansijski je podržalo Ministarstvo rada i socijalne politike KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: