Aplauz i ovacije
45

Smijeh isprepleten gorčinom na premijeri predstave "Narodni poslanik" u BKC-u Sarajevo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Velika sala Bosanskog kulturnog centra Sarajevo bila je ispunjena do posljednjeg mjesta na premijeri predstave "Narodni poslanik". Sjajnu glumačku izvedbu iskusnih bh. glumaca potpomognutih mladim glumačkim snagama publika je ispratila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Riječ je o prvoj komediji Branislava Nušića, jednog od najpoznatijih komediografa i satiričara sa ovih prostora, koju je adaptirao i režirao Alen Muratović.

Ova komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. Radnja je smještena u jednu od sadašnjih bosanskih varoši, a likovi su građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu.

Komičnim izrazom pohlepe za vlašću nasmijali su publiku do suzu, no bila je to ujedno i "gorka pilula" jer je publici, između ostalog, predočeno kakvi nas ljudi vode na vlasti i kako izgleda borba za tu vlast.

Uloge su ostvarili Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović - Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Productiona i BKC-a Sarajevo. Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a za vizuelni dizajn Ajna Zlatar.

Prva repriza predstave bit će odigrana 5. jula u 20 sati, a nakon toga će se naći na redovnom repertoaru BKC-a.