Kultura
0

Službeno otvorena izložba Jannisa Kounellisa

NINA
U subotu je službeno otvorena velika plastična instalacija Jannisa Kounellisa koja je rađena u Vijećnici od 2. do 24. juna ove godine i koja predstavlja jedan od najuspješnijih radova posljednjih godina.

Za realizaciju tog rada Kounellis je izabrao dvanaest vrata koja polaze iz deambulatorija heksagonalne aule u centru historijskog objekta, u kojima je ikonografski koncipirao laički ciklus plastične kreacije ostvarujući jedinstvene vizije. Prema riječima kustosa izložbe Brune Cora, simbolični element Vijećnice bio je presudan za njegov rad. Tako je Kuonellis u svojoj instalaciji različitim materijalima zazidao dvanaest vrata.

“Njegov problem nije bio zatvoriti vrata, nego izgraditi slike i vizije”, kazao je Bruno dodajući da dvanaest slika gradi jednu priču u kojoj Kounellis različitim materijalima koje taj umjetnik koristi u 40 godina svoga rada.

“Priča ovog prostora ima svoju ekskluzivnost i politična je, to govorim kao Evropljanin”, kazao je Kounellis objašnjavajući da “ono što ostaje iza tog rada je ispričati priču samo jednim tonom, to jest ostaje jedinstveno iskustvo, emotivna prtljaga koju ću ponijeti kada se budem vraćao u Italiju”.

Kounellis je zatvorio dvanaest vrata knjigama iz rezervnog fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kamenim ostacima razorenih arhitektonskih elemenata Vijećnice, šivaćim strojevima i željeznim strukturama. Kuonellis je prvi put u gradu San Benedetto del Tronto 1969. realizirao djelo pod nazivom “Senza titolo”. Tokom više od četrdeset godina djelovanja Kounellis je predočavao svoju vjeru u jednostavne mjere.

“Zazidana vrata u Vijećnici u Sarajevu postavljena su kao zasebne forme koje konkuriraju dramatičnom prostoru bez odnosa između punog i praznog. Kuonellis ih svaki put, koristeći različite materijale umetnute u prostor, čini neprohodnim. Metamorfoza vrata u slike uvodi u prostor posebnu vrijednost i epičku tenziju koja kreira novi identitet i novu poetsku kvalitetu prostora Vijećnice”, kazao je Cora.

Projekat Ars Aevi najavljuje da će posjetioci moći vidjeti umjetnički rad Jannisa Kounellisa u Vijećnici svakim danom od 10 do 20 sati do 26.09.2004.