Kultura
94

Slučaj izbora direktorice NPS završio na sudu, iz Upravnog odbora negiraju nepravilnosti

Piše: A. B.
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Slučaj izbora direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo Marijele Margete-Hašimbegović završio je na Općinskom sudu u Sarajevu, a tužbu je podnio jedan od kandidata za direktora, dirigent Emir Nuhanović. Prema njegovim riječima, postoje brojne nepravilnosti prilikom imenovanja direktorice, a u tužbi traži poništavanje odluke o imenovanju direktora te nalaže da se prijava trenutne direktorice odbaci kao neosnovana.

Nuhanović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je osim mijenjanja i prilagođavanja Pravilnika samo nekoliko dana prije imenovanja direktorice, došlo i do nepravilnosti u smislu kvalifikacijskih sposobnosti. Naime, kako navodi, Margeta-Hašimbegović nema nijednog dana radnog staža na rukovodnim poslovima iz oblasti kulture i umjetnosti te nema društveno verificirana priznanja za rezultate postignute u oblasti kulture i umjetnosti što predstavlja jedan od uslova prilikom imenovanja na rukovodeću poziciju.

"Osim Hašimbegović na konkurs za izbor direktora prijavili smo se Šerif Aljić i ja te smo obavili razgovor s komisijom 7. jula 2016. godine. Istog dana je v.d. Upravni odbor NPS meni i Šerifu Aljiću kazao da smo dobili nula, a Hašimbegović pet glasova. Izabrana kandidatkinja je po profesiji arhitekta, bez ijednog dana radnog staža na rukovodnim poslovima iz oblasti kulture i umjetnosti i bez ijednog društveno verificiranog priznanja za rezultate postignute u oblasti kulture i umjetnosti. Naime, izabrana kandidatkinja je sve vrijeme radila u tehničkoj službi pozorišta, što nema veze s kulturnim dijelom ove institucije, ističe Nuhanović.

Tužba potkrijepljena dokazima, reagirao i Transparency International

On je u tužbi koju je predao Općinskom sudu u Sarajevu naveo da ovakav stav potvrđuje i Član 4., stav 2. Pravila NPS jer se iz tog Člana vidi da u NPS postoje organizacione jedinice u kojima se obavljaju umjetničke funkcije (opera, drama i balet) te službe koje nisu organizacione jedinice u kojima se obavljaju operativno-tehnički i propagandni poslovi (ekonomsko-pravna i tehnička služba te marketing i propaganda), a koji po svojoj prirodi nisu i ne mogu biti službe u kojima se vrše poslovi iz oblasti kulture i umjetnosti.

Nuhanović posebno spornim navodi jer Skupština KS nije usvojila godišnji finansijski izvještaj o radu pozorišta za 2015. godinu kada je v. d. bila Hašimbegović.

"Na ovaj slučaj reagiralo je i Udruženje za borbu protiv korupcije Transparency international Bosna i Hercegovina te je obavijestilo NPS da je prilikom imenovanja direktorice povrijedilo odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije BiH, jer nije odobrilo pristup i kopiranje traženih informacija koje podrazumijevaju pravila i sistematizacije radnih mjesta u NPS. Umjesto da postupi po zakonu, v.d. Upravni odbor izbor i imenovanje na čelu sa Sanjom Vlaisavljević u svojoj odluci navodi da je izabrana kandidatkinja u dosadašnjem radu pokazala da posjeduje izuzetne organizacijske i stručne sposobnosti te je prezentirala najkvalitetniji program rada za naredni mandatni period", navodi se u reakciji Udruženja za borbu protiv korupcije.

Direktorica ne želi stvarati lošu sliku o NPS

Direktorica NPS Marijela Margeta-Hašimbegović nije željela komentirati Nuhanovićeve navode te je kazala kako se ovakvim stvarima želi prikazati loša slika Pozorišta.

Margeta-Hašimbegović ističe kako je umjetnička sezona dobro počela te da nema potrebe iskrivljivati sliku kuće umjetnosti. Nuhanović tvrdi da mu iz NPS nikada nisu dostavili dokumentaciju o sistematizaciji radnika, međutim iz Upravnog odbora tvrde kako su svi dokumenti transparentni i dostupni na web stranici Pozorišta.

Nuhanović, jedan od kandidata za direktora, navodi također kako je neistinita informacija i o broju prodatih karata i ostvarenim prihodima u prošloj umjetničkoj sezoni. Direktorica NPS je ranije u izjavi za naš portal kazala kako je u prošloj sezoni prodato 40.000 karata te da to predstavlja veliki uspjeh za pozorište jer nikada nije zabilježena tako velika posjećenost.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić za Klix.ba je kazao da je Zakon o pozorišnoj djelatnosti promijenjen u februaru ove godine te da svaka kuća umjetnosti na području KS sama prilagođava smjer i vrstu stručne spreme koju treba imati osoba koja se prijavljuje na poziciju direktora.

Podsjećamo, prije nego što Marijela Margeta-Hašimbegović odlukom Vlade KS imenovana za direktoricu NPS na četverogodišnji mandat, nekoliko dana ranije došlo je promjene promijenjena pravila ove kuće i Zakona o pozorišnoj djelatnosti KS.