Kultura
0

Slovenski kulturni praznik se obilježava i u Sarajevu

Klix.ba
Povodom Prešernovog dana, slovenskog kulturnog praznika, Slovensko kulturno društvo Cankar će ove i godine, od 7. do 27. februara, po deseti put prirediti niz prigodnih manifestacija. Tako će se u subotu 8. februara u Kamernom teatru 55 u 19 sati u suradnji s Festivalom Sarajevska zima, održati literarno-glazbena večer mladih slovenačkih stvaralaca. U okviru ovog programa izdavačka kuća »Goga« iz Novog mesta će predstaviti sarajevskoj publici slovenske autore Katju Plut, Magdu Lojk, Klemena Piska, Simona Pregelja, te glazbenicu Brina Voglenik, u čijoj izvedbi će publika imati priliku čuti neke veoma stare slovenske narodne pjesme.

Predstavit će se i Žabjak trio, kao i Vlado Kreslin sa svojom poezijom, a planirana je i prezentacija najnovijeg djela Mihe Mazzinija. Izdanje svog romana Šehid na slovenskom jeziku predstaviće i Zilhad Ključanin.

Nadaleko poznati glazbenik Vlado Kreslin je 2002. godine u okviru izdavačke kuće Goga objavio zbirku pjesama Vrisak i plač, dok je pjesnikinja Magda Lojk koja je rođena 1980. godine u Novom Mestu. do sada objavila djelo Dnevnik pauka Francija. Mlada pjesnikinja Katja Plut rođena 1979. godine u Novom Mestu autorica je romana EJ!, a Miha Mazzini, nama poznatiji kao scenarista, u okviru ove izdavačke kuće objavio je djelo Dostava na dom. Predstavnik najmlađe pjesničke generacije Klemen Pisk autor je djela Visoko i naborano prapočelo objavljeno 2000. godine. Diplomirani povijesničar Simon Pregelj u okviru izdavačke kuće Goga objavio je djelo Svinje bez bisera.

U okviru obilježavanja Slovenskog kulturnog praznika planirano je da se 17. februara upriliči i prikazivanje predstave Darka Lukića Kraljice u izvedbi Festivala EX-PONTO- Kulturnog društva B51 i to u Kamernom teatru 55, u 19 sati.

Za 27. februar zakazana je Cankarjeva tribuna na temu Poslanstvo nacionalnih kulturnih društava u višenacionalnoj sredini . Tribuna će se održati u ovalnoj sali Gradskog vijeća Sarajeva sa početkom u 19 sati, a moderator će biti Ibrahim Spahić.