Kultura
0

Slovenski fotograf Brecelj na Sarajevskoj zimi

FENA
Slovenski fotograf, koji je radio brojne fotografske reportaže, Bojan Brecelj jedan je od učesnika ovogodišnjeg XXVIII međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", a radit će projekt s ljudima koji će fotografije praviti na osnovu svog odraza u ogledalu.

Radi se o sličnom projektu koji je uradio i u Sloveniji pod nazivom "Kdo si?" (Ko si ti), a želja je bila predstaviti ljude koji individualno žele izraziti ono što je njima vrijedno u životu.

Projekt koji će biti realiziran u Sarajevu nosi naziv "Sinergija Sarajeva", a zapravo će predstavljati odraz identiteta Evrope u očima sarajevskih ljudi, dok će na kraju projekta biti upriličena velika izložba.

Opus će biti fotografije - autoportreti urađeni na različitim specifičnim lokacijama u gradu i bit će popraćeni izjavama. Autoportret mobilni studio će biti smješten na različitim mjestima u gradu svaki dan do 17. februara.

Kako je kazao fotograf Brecelj u izjavi novinarima prvi put učestvuje na Festivalu "Sarajevska zima", ali naglašava da se radi o jedinstvenom festivalu gdje se sve radi po novim principima te da je u toku trajanja Festivala moguće vidjeli sinergiju brojnih svjetskih gradova.

Festival "Sarajevska zima" s temom "2012" uz bogat kulturni program trajat će do 21. marta.