Kultura
0

Slovenija specijalni gost "Sarajevske zime 2008"

Sarajevo-x.com
Slovenija će biti specijalni gost XXIV Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” koji je se od 7. februara do 21. marta 2008. godine održati pod naslovom “Barikade bez granica – ’68 Novi (vrli) svijet”.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Njena ekselencija gospođa Nataša Vodoušek je tokom današnjeg razgovora sa zadovoljstvom prihvatila poziv direktora Festivala “Sarajevska zima” Ibrahima Spahića da Slovenija bude specijalni gost Festivala, s obzirom na činjenicu da će od 1. januara 2008. godinje Slovenija preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

Sagovornici su istakli da je “Sarajevska zima” prilika da se obilježi Evropska godina interkulturalnog i interreligijskog dijaloga koju je proglasila Evropska unija te da se obilježi 24. godišnjica XIV Zimskih olimpijskih igara. U tom smislu dogovoreno je da će Ambasada Slovenije i Festival “Sarajevska zima” zajedno uputiti poziv olimpijcima iz 1984. godine da učestvuju u otvaranju Festivala, zajedno sa Slovenskom filharmonijom, čime će istovremeno biti obilježen i slovenski nacionalni praznik kulture “Prešernov dan”

Sloveniju će na XXIV Festivalu “Sarajevska zima” predstavljati Stanislav Koblar sa knjigom "Četrta Stran Trikotnika- Slovenci u BiH 1878-2000“, Slovenska filharmonija sa dirigentom George Pehlivanianom i solistima Sabinom Cvilak, Brankom Robinšakem i Irenom Koblar, ljubljanska Akademija likovnih umjetnosti sa izložbom i likovnom radionicom No Border (invisible design - nevidljivo oblikovanje), Ljubljansko mestno gledališče sa predstavom Ay Carmela, Slovensko mladinsko gledališče sa Diptihom o ljubavi, predstavama “Kleist” u režiji Silvana Omerzuja i “Visoka pesem” u režiji flamanskog režisera Jana Decorta, Prešernevo gledališče Kranj sa predstavom ”Provincija” autora Martina Krimpa u režiji: Eduarda Milera. Bit će održani i regionalni književni susreti na kojima će nastupiti pisci iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić izrazio je zadovoljstvo što će na ceremoniji preuzimanja predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom 7. i 8. januara 2008. godine u Ljubljani, zajedno sa direktorima 20 najznačajnijih kulturnih festivala Evrope, potpisati dokumet o promoviranju evropskog interkulturalnog dijaloga sa evropskim komesarom za kulturu Janom Figelom, uz prisustvo najviših zvaničnika 27 zemalja članica.

Ambasadorica Slovenije gospođa Vodoušek izrazila je spremnost Slovenije da kao predsjedavajuća Evropskom unijom podrži Bosnu I Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Spahić je izrazio uvjerenje da će kulturna promocija Slovenije na Festivalu “Sarajevska zima” učvrstiti evropske pozicije Slovenije i BiH i da će se, za vrijeme predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, BiH sporazumjeti sa 27 partnera o svom pridruživanju Evropskoj uniji.

Spahić je iskoristio ovu priliku da pozove Sloveniju da prvi put nastupi na 20. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu u aprilu iduće godine.