Kultura
0

Šljivar: "Grebanje" je predstava svih nas koji smo odrastali u postratnom periodu

Klix.ba
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i danas je bio mjesto Balkan (Con)Text razgovora u okviru 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Ovoga puta prisutni su mogli razgovarati sa Tanjom Šljivar autoricom predstave “Grebanje ili kako se ublia moja baka“ koja je sinoć igrala u Narodnom pozorištu.

Predstava se tiče postratnog perioda i kako je autorica konstatirala dosta mladih autora radi na uzusima rata. "Svi mi mlađi autori smo preživjeli rat i rat nas je obilježio u velikoj mjeri. No, ono što sam htjela objasniti jeste način na koji to utiče na život mladih ljudi. Tekst se više bavi antropološkim nego političkim zlom“, zaključila je Šljivar.

Tema 53. MESS-a je osvajanje sreće i korozija nade, a referirajući na tu temu autorica je navela: "U našoj zbilji nada je na svakom ćošku skučena. Samo uzmite u obzir to da naša djeca nemaju JMBG. No, bez obzira na sve nada uvijek postoji“.

U današnjem modernom pozorištu običaj je da dramski pisci ne učestvuju mnogo u samom procesu kreiranje dramskog prikaza, ali u ovom slučaju to nije bilo tako.

"Učestvovala sam u kreiranju predstave koliko sam htjela. Sve vrijeme sam se konsultovala sa rediteljicom Selmom Spahić i imale smo jako dobru saradnju“, objasnila je Šljivar proces rada na predstavi. Sam tekst je također imao nekoliko promjena, ali autorica to smatra osvježenjem.

"Tekst se mijenjao u procesu izrade predstave. Filip Vujošević koji je bio dramaturg predstave svoje sugestije je davao Selmi Spahić, a ona meni i to mi apsolutnu nije smetalo. Štaviše, mislim da je to bilo osvježenje za predstavu“, zaključila je.

S obzirom da je radnja predstave smještena u 2000. godinu, autorica smatra da ista ne može komunicirati sa današnjom djecom. "Ovo je sigurno generacijska predstava. Predstava nas koji smo odrastali u tom vremenu. Zbog interneta i svih drugih stvari koje danas kreiraju svakodnevnicu, bojim se da predstava ne može komunicirati sa današnjom djecom“, rekla je na kraju Balkan (Con)Text razgovora Tanja Šljivar.

Posljednji Balkan (Con)Text održat će se zadnjeg festivalskog dana, u ponedjeljak, 07. oktobra u isto vrijeme i na istom mjestu, a gosti će biti Adnan Lugonić, Asja Krsmanović, Vuk Bošković, Dario Bevanda i Bojan Vidosavljević.