Kultura
0

Sljedeći 48. MESS u novom konceptu

FENA
Najpoznatiji bh. teatarski festival MESS sljedeće godine u svom 48. izdanju bit će realiziran u potpuno novom konceptu i s drugačijom valorizacijom predstava i izvedbi, najavljeno je na završnoj konferenciji za medije sinoć završenog 47. festivala MESS.

Tako će 48. MESS biti upotpunjen s novim kategorijama: World MESS, Midle East MESS, Future MESS te Childrens MESS koji će osigurati da ova manifestacija izađe iz okvira evropskog teatra i sarajevskoj publici prikaže raskošnosti svjetskih predstava, reditelja, glumaca i pozorišta.

Broj predstava neće biti ograničen, a selekcioni žiri MESS-a već je odabrao nekoliko predstava i pozorišta iz Meksiko Sitija, Konga, Brazila, Belgije, Danske, Grčke, Italije, Mađarske, Češke, Bugarske, itd.

Direktor MESS-a Dino Mustafić najavio je i drugačiju valorizaciju, odnosno dodjelu nagrada "najboljim od najboljih" koje će kao i do sada ocjenjivati žiri Festivala.

"Žiri će dodijeliti Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu, a u konkurenciji će biti sve predstave iz sve četiri kategorije. Nagradu Srebrni lovorov vijenac dodjeljivat će se u kategoriji najbolje režije a nagrada "Jurislav Korjenić" najboljem reditelju", objasnio je Mustafić.

Publika MESS-a će i dalje odlučivati o najboljoj predstavi a bit će dodijeljene tri nagrade za najbolje glumce.

Prisutni su informirani i o pristiglom pismu Ministarstva kulture i sporta FBiH kojim je ministar Gavrilo Grahovac obavijestio MESS o dodatnoj finansijskoj podršci od 60.000 KM.

Ovogodišnji 47. MESS završen je sinoć izvođenjem triju predstava: "Ćeif" reditelja Egona Savina i autora teksta Mirze Fehimovića u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, "Cirkus istorije" rediteljice i koreografkinje Sonje Vukičević u izvedbi Jugoslavenskog dramskog pozorišta te predstave "Na granici, kroz ogledalo" grupe Ponte Radio iz Italije te dodjelom nagrada za najbolja ostvarenja 47. MESS-a.