Kultura
0

Slike Sarajeva na starim drvenim krovovima vratničkih kula

Klix.ba
U srijedu će u 20 sati u Bošnjačkom Institutu biti otvorena izložba akademskog slikara Zekerijaha Nalića "Sarajevsko ogledalo - Vratnička šindra".

S ciljem očuvanja kulturne baštine i autentičnosti starog dijela Sarajeva i vratničkih kula, izložba će predstaviti oslikane dijelove Sarajeva na komadima vratničke šindre – drveta koje se tradicionalnom metodom pripremalo za pokrivanje vratničkih kula. Pored organizatora Bošnjačkog instituta i galerije Paleta, izložba će se održati pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, te je dio programa Dana Općine Stari Grad.

"Upoznavši se sa tradicionalnom metodom kojom su posebni dijelovi hrasta bez godova pripremani za pokrivanje vratničkih kula, koja podrazumijeva ručno klesanje, 'češljanje' koje omogućava da se voda slijeva niz taj komad, te višemjesečno potapanje u laneno ulje kako bi taj komad bio vodonepropusan, shvatio sam da ti komadi drveta u procesu rekonstrukcije vratničkih kula zaslužuju kreativniji tretman nego da posluže nekome za potpalu", objasnio je motive za ovu izložbu akademski slikar Zekerijah Nalić.

Izložba je nastala kao njegova reakcija na događaje u lokalnoj zajednici, kada je kao žitelj Vratnika primijetio početak rekonstrukcije vratničkih kula. Pažnju su mu privukli odbačeni komadi drveta koji su pokrivali vratničke kule više od stotinu godina, te koji su uslijed dodira sa svježim zrakom dobili srebrnu boju nalikujući ogledalu u kojem su oči umjetnika vidjele oslikan grad.

"Odlučih da slike grada oslikane u šindri ne budu samo vidjljive umjetničkim očima i uzeh kist pa podebljah i izdetaljisahda budu vidljive i očima svakog čovjeka ovoga grada. Tako nastadoše slike Sarajeva na starim, skinutim, drvenim krovovima vratničkih kula", objasnio je Nalić.

Na samom otvaranju prisutnima će se obratiti i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, historičarka umjetnosti i likovna kritičarka Ema Mazrak, te sam autor.