|

"Slikat ću se za Playboy"

"Slikat ću se za Playboy"
0
S
Sarajevo-x.com
17.2.2011. u 21:30
0
komentara
0

dijeljenja
1/9 Ferida Duraković i Adisa Bašić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/9 Mile Stojić, Stevan Tontić i Hadžem Hajdarević (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
3/9 Enver Kazaz i Nermina Omerbegović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
4/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
6/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
7/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
8/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
9/9 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U multimedijalnom centru MAK u Sarajevu promovirana je knjiga poezije pjesnikinje, novinarke i književne kritičarke Adise Bašić "Promotivni spot za moju domovinu".
Promociji je prisustvovao veliki broj gostiju, a neke od Adisinih pjesama su pročitali i o knjizi govorili Andrea Lešić, Nermina Omerbegović, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Stevan Tontić i Enver Kazaz. Promociju je u vrlo opuštenoj atmosferi moderirala Ferida Duraković.

Kako je rečeno na promociji, Adisine pjesme su antipatrijarhalne, neke su erotske, druge pak govore o patriotizmu na drugačiji način, a neke o gubitku majke. Iako po naslovu može djelovati da se radi o knjizi punoj klišea i trash patriotizma, ona "za razliku od turističkog promotivnog spota 'Enjoy life"' koji nam našu dragu domovinu vizualizira u njenom najboljem izdanju, nudi jednu drugačiju vrstu promotivnog spota - pogled iznutra".

"Čak ni najveći cinik uz puno truda u ovoj Adisinoj knjizi ne može naći lošu pjesmu, jer jednostavno u njoj loše pjesme nema", kazala je Nermina Omerbegović, dok je Mile Stojić govoreći o knjizi potcrtao kako je sretan da ima čast govoriti na promociji knjige koja je ocijenjena najboljom na konkursu koji je raspisala Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

"Stevan i ja smo bili u žiriju konkursa koji je bio anoniman. Nismo znali ko je autorica knjige, svi članovi žirija smatrali su da je neko drugi, i tek kad su objavljeni rezultati vidjeli smo o kome se radi. Drago mi je da je to baš Adisa", kazao je Stojić.

Pročitane su i neke od pjesama iz knjige, a Andrea Lešić izdvojila je Adisinu ironičnu pjesmu naslova "SlikaT ću se za Playboy".

"Odmah da razjasnim - neću se slikati za Playboy, takav je samo naslov pjesme!", kroz smijeh je prokomentirala autorica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.