Poezija Adise Bašić
0

"Slikat ću se za Playboy"

Sarajevo-x.com
Ferida Duraković i Adisa Bašić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U multimedijalnom centru MAK u Sarajevu promovirana je knjiga poezije pjesnikinje, novinarke i književne kritičarke Adise Bašić "Promotivni spot za moju domovinu".

Promociji je prisustvovao veliki broj gostiju, a neke od Adisinih pjesama su pročitali i o knjizi govorili Andrea Lešić, Nermina Omerbegović, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Stevan Tontić i Enver Kazaz. Promociju je u vrlo opuštenoj atmosferi moderirala Ferida Duraković.

Kako je rečeno na promociji, Adisine pjesme su antipatrijarhalne, neke su erotske, druge pak govore o patriotizmu na drugačiji način, a neke o gubitku majke. Iako po naslovu može djelovati da se radi o knjizi punoj klišea i trash patriotizma, ona "za razliku od turističkog promotivnog spota 'Enjoy life"' koji nam našu dragu domovinu vizualizira u njenom najboljem izdanju, nudi jednu drugačiju vrstu promotivnog spota - pogled iznutra".

"Čak ni najveći cinik uz puno truda u ovoj Adisinoj knjizi ne može naći lošu pjesmu, jer jednostavno u njoj loše pjesme nema", kazala je Nermina Omerbegović, dok je Mile Stojić govoreći o knjizi potcrtao kako je sretan da ima čast govoriti na promociji knjige koja je ocijenjena najboljom na konkursu koji je raspisala Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

"Stevan i ja smo bili u žiriju konkursa koji je bio anoniman. Nismo znali ko je autorica knjige, svi članovi žirija smatrali su da je neko drugi, i tek kad su objavljeni rezultati vidjeli smo o kome se radi. Drago mi je da je to baš Adisa", kazao je Stojić.

Pročitane su i neke od pjesama iz knjige, a Andrea Lešić izdvojila je Adisinu ironičnu pjesmu naslova "SlikaT ću se za Playboy".

"Odmah da razjasnim - neću se slikati za Playboy, takav je samo naslov pjesme!", kroz smijeh je prokomentirala autorica.