Beč
0

Slikarstvo interijera u Muzeju povijesti umjetnosti

FENA
"Prostor na slici – slikarstvo interijera od 1500. do 1900." naslov je izložbe koja se danas otvara u Muzeju povijesti umjetnosti (KHM) u Beču, i koja će djelima različitih umjetnika dati uvid u interijerno stvaralaštvo u toku stoljeća, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Beču.

Kako je najavila nova direktorica Muzeja povijesti umjetnosti Sabine Khaag, izloženo je 40-ak majstorskih radova koji prikazuju unutarnje prostore "sobe s pogledom i bez njega", njihovo uređenje, sudionike u tom prostoru, sve zabilježeno kistom različitih umjetnika u toku stoljeća.

Umjetnička djela posuđena su iz austrijskih muzeja Albertine, Belvederea, Umjetničke zbirke Likovne akademije, Lichensteinskog muzeja u Vaduzu i vlastita fundusa KHM-a, rekla je direktorica Khaag.

Napomenula je da je interijerno slikarstvo bilo vrlo zanemareno u povijesti umjetnosti i da se tek prije deset godina pojačalo zanimanje za nj zahvaljujući sveobuhvatnoj izložbi u muzeju Staedel u Frankfurtu.

Direktor Umjetničke galerije KHM-a Karl Schuetz napisao je nedavno knjigu o slikarstvu interijera i za direktoricu Khaag, kako je rekla, bio je to povod i razlog za novu posebnu izložbu.

Prvi interijeri pojavljuju se u 14. stoljeću kod Giotta, ali posebnost tog slikarstva je da se izvana gleda u unutrašnji prostor. Tek je nizozemsko slikarstvo 15. stoljeća unutarnji prostor stavilo u središte umjetničkog stvaralaštva: prozori, vrata, osjećaj prostora u perspektivi sjene i svjetla.

Kako je rekao Schuetz, interijerno slikarstvo uvijek cvate kad građanska kultura stanovanja doseže vrhunac, naprimjer u Nizozemskoj u 17. stoljeću u vrijeme "zlatnog doba nizozemske umjetnosti" ili bečkog bidermajera u 19. stoljeću.

Izložba je otvorena do 12. jula.