Oči kreativca
298

Slikarka Džejlana Karaman Pašić: Zanat uvijek možete ponoviti, ali umjetnost ne

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Džejlana Karaman Pašić magistar je slikarstva. Spektar umjetničkih aktivnosti kojima se bavi poprilično je širok od klasičnog slikarstva, kombinovane tehnike, trodimenzionalne ulične umjetnosti i ilustracija knjiga, do izrade različitih edukativnih, autorskih naslova za djecu.

Karaman Pašić svijet gleda očima kreativca i konstantno traga za raznolikošću likovnog izraza.

"Ljubav prema ilustraciji za djecu probudila se u meni, zapravo, jako rano. Još kao djevojčica posmatrala sam kako moja majka, također akademska slikarka, kreira lepršave akvarele koji prikazuju nestvarne šumske krajolike i dopadljive likove prilagođene dječijem uzrastu. Divila sam se tim ilustracijama i imala samo jednu želju – da jednog dana slikam kao ona. Danas, kad sam i sama majka, ovaj osjećaj je samo još jači", kazala je slikarka Karaman Pašić.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Tokom srednjoškolskog perioda Džejlana je posebno bila fascinirana historijom, tada je postala istinski svjesna svih potencijala naše zemlje, kako prirodnih tako i kulturnih i historijskih bogatstava.

"Motivirana tim simbolima, ostvarila sam nekoliko projekata koji su namijenjeni najmlađim čitateljima. Prva u nizu bila je 'Dječija mapa Sarajeva' koja nam pruža priliku da zavirimo u naslijeđe našeg glavnog grada. Zatim je uslijedio nešto obimniji projekat 'Dječija mapa Bosne i Hercegovine' koja sadrži nekoliko stotina ilustriranih zanimljivih simbola i podataka o kulturnim, historijskim i prirodnim čarima našeg tla, krajnje obogaćena brojnim anegdotama i legendama", kazala je.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Edukativne slikovnice za djecu

Svjesna činjenice da se na našem tržištu najmlađoj publici godinama uglavnom serviraju generički, mahom komercijalizirani proizvodi, došla je na ideju da kreira i svoje autorske slikovnice, čiji je akcenat biti na edukativnom sadržaju. Nedavno je finalizirala slikovnice "Čarobni grašak i 101 zadatak“ i "Čudesno kraljevstvo“.

"Ovi naslovi prepuni su raznovrsnih aktivnosti koje podražavaju prve korake djeteta u učenju, pospješuju razvijanje memorije, logike, kreativnosti i samopouzdanja te razvijaju sposobnost koncentracije. To su slikovnice čiji su glavni likovi zaduženi da zabave malog čitatelja i pomognu mu da na razigran način stječe znanja o svijetu oko sebe. Nakon ovih naslova, došla sam na ideju da napravim unikatne zidne stikere, naziva '100 DECOR STICKERS', koji su zbog svojih beskrajnih mogućnosti kombiniranja dobili nadimak 'Lego stikeri'", objasnila je.

Neka od novijih književnih izdanja ilustriranih u tehnici akvarela koje je Karaman Pašić radila su zbirka citata Alije Izetbegovića pod nazivom "Poruka sebi“ te zbirka poezije Mustafe Bećirovića. Trenutno ilustruje knjigu pjesama za djecu, autora Hadžema Hajdarevića.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Karaman Pašić dugo se bavila i trodimenzionalnom uličnom umjetnostošću. Zahvaljujući ovoj tehnici proputovala jako puno i na taj način imala priliku da ostvari direktan kontakt s publikom. No, sada njen fokus usmjeren je na njen slikarski atelje i velika i mala platna.

"U svojim slikarskim djelima najčešće pribjegavam apstraktnom prikazu, ali nije rijetkost opaziti neki skriveni nagovještaj figurativnih motiva, naznačen kroz asocijativnost. Ponekad je moguće raspoznati određene forme koje se referiraju na stvarne objekte ili pojave. Tako vi sada možete reći da u jednoj slici vidite mačkinu šapu, kljun papige ili neki muzički instrument. To je sada stvar individualnog osjećaja i senzibiliteta", rekla je.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

U njenom slikarskom opusu moguće je raspoznati različite stilove koji su proizašli iz njenih vječnih sklonosti ka istraživanju ekspresije, boje i forme, istraživanju komplementarnosti tonova i međutonova.

"U posljednje vrijeme radim na slikama u kombinovanoj tehnici, a kako ne bih otkrivala mnogo, reći ću samo da se radi o nastojanjima spoja imaginarnog i realnog u istoj materiji. Gradnja jedne takve likovne podloge, koja je zasićena gustom strukturalnom građom i neklasičnim materijalima, neizvjestan je i zanimljiv proces stvaranja. U svakom slučaju, sve slike su u konačnici stilski srodne, a veže ih jedna vrsta harmonije znakova i simbola", opisala je svoje stvaralaštvo.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Karaman Pašić je kazala kako čovjek koji se bavi slikarstvom ne može a da ne bude svjedok sve većem nedostatku umjetničkog naboja što dovodi do nedostatka adekvatnog kriterija i valorizacije umjetničkih djela. Ipak nada se da će se začarani krug ipak vratiti onom izvornom u umjetnosti.

"Jedan naš umjetnik rekao je da je umjetnost ono djelo koje u vama budi strah da tako nešto više nikada nećete moći ponoviti. Zanat uvijek možete ponoviti, ali umjetnost ne. Umjetnost je akt stvaranja djela koje je satkano od likovnih vrijednosti. Što je više u slici vrijednosti, to je ona kvalitetnija. Slika koja ima nabijenost likovnim vrijednostima mora da pobudi u posmatraču estetski doživljaj. Ukoliko se taj kontakt ne uspostavi, onda je problem u posmatraču jer, za svako sagledavanje umjetničke vrijednosti treba postojati neka spoznaja ili određeno znanje", objasnila je.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

U narednom periodu Karaman Pašić će nastaviti u istom stvaralačkom duhu i održati samostalnu izložbu početkom naredne godine. Njene radove možete pratiti na njenoj web stranici, Facebook stranici, te Instagram profilu.