Slikarica Ana Đorđević u Galeriji Aluminij predstavila djela o sevdahu i pjevala

F
FENA
13.10.2016. u 22:47
6
20
Slikarica Ana Đorđević u Galeriji Aluminij predstavila djela o sevdahu i pjevala
6
1/10 Foto: FENA
2/10 Foto: FENA
3/10 Foto: FENA
4/10 Foto: FENA
5/10 Foto: FENA
6/10 Foto: FENA
7/10 Foto: FENA
8/10 Foto: FENA
9/10 Foto: FENA
10/10 Foto: FENA
Izložba srbijanske akademske slikarice Ane Đorđević pod nazivom "Sevdah, o sevdahu i drugim pticama" otvorena je večeras u mostarskoj Galeriji "Aluminij".
Izložba prožima dvije umjetničke grane, slikarstvo i muziku, i to bosansku tradicijsku – sevdalinku, a posvećena je sevdahu i njegovim izvođačima te obiluje portretima čuvenih pjevača sevdalinki.

"Pokušala sam da napravim jednu malu intimnu enciklopediju izvođača sevdaha, znači onih izvođača koji su za mene bili značajni u mom ličnom istraživanju sevdaha. Neki od njih su značajni samo muzički, drugi su značajni kao ličnosti koje nose neke pozitivne vrijednosti koje su za mene od nekakvog značaja, a neki su značajni zato što sam ih upoznala, sa nekima čak i nastupala", kazala je autorica koja je na otvaranju izložbe Mostarce počastila i izvedbom sevdalinke.

Govoreći o ljubavi prema sevdahu, Đorđević je istakla kako se ta ljubav kod nje pojavila iznenada i neočekivano te kada je, inicirana nekim pjesmama koje je čula, malo dublje uplovila u sevdah shvatila je da je to nešto što je stvoreno za nju i da je ona stvorena za sevdah.

"Sevdah negdje u sebi spaja suprotnosti što je za mene izuzetno značajno. On spaja istok sa zapadom u muzičkom smislu, ali i u smislu nekakvog mentaliteta, mentaliteta koji se prožimaju i kroz tekstove i sve ono što možemo da čujemo kroz sevdah, zatim spaja radost i tugu, intimnu sferu sa javnom, tako da je sve to mene izuzetno zainteresovalo i na duhovnoj razini. Znači, ne samo kao muzika, nego kao kompletan koncept života", naglasila je autorica Đorđević.

U okviru izložbe postavljeno je sedamnaest slika i deset crteža različnih formata, a izložba će ostati otvorena do 28. oktobra.

Ana Đorđević rođena je 1974. godine u Aranđelovcu (Republika Srbija). Studij počinje na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu (Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu), a nastavlja u Granadi (Kraljevina Španija), na tamošnjem fakultetu likovnih umjetnosti Alonso Cano, na kojemu je i diplomirala 2004. godine, kao stipendistica španskog ministarstva prosvjete.

Od dosad ukupno ostvarenih deset samostalnih izložbi, čak ih je pet organizirala u Španiji, jednu u BiH i četiri u rodnoj Srbiji.

Učestvovala je i u nizu grupnih izložbi u Belgiji, BiH, Slovačkoj, Srbiji i u Španiji, kao i u mnoštvu likovnih radionica, kolonija, bijenala i drugih projekata. Osim slikanja, bavi se i pedagoškim radom, pjevanjem i pisanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: