Kultura
0

Slikari amateri iz Sarajeva predstavili svoje radove

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Turskom kulturnom centru u Sarajevu otvorena je izložba djela slikara amatera škole slikanja Art centra Facta.

Izložbu na kojoj je izloženo oko 50 slika od 20 umjetnika, građani i ljubitelji umjetnosti će moći pogledati do 15. jula.

“Ovo je prva izložba u saradnji sa Turskim kulturnim centrom iako galerija Facta već deset godina ima kurseve slikanja odnosno školu slikanja”, izjavila je za agenciju Anadolija voditeljica škole slikanja Branka Turkić.

Prema njenim riječima, škola svake godine organizuje izložbe djela polaznika, a večerašnja je rezultat saradnje sa Turskim kulturnim centrom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Mi svake godine imamo školu slikanja do kraja juna, a u julu i augustu, s obzirom da je vrijeme godišnjih odmora, odlučilili smo da organizujemo izložbu koja simbolično obilježava kraj jedne, a početak nove škole slikanja”, pojasnila je Turkić.

Na izložbi su izložene slike od 20 polaznika škole Art centra Facta. Govoreći o polaznicima škole slikanja, Turkić je istakla da su neki od slikara amatera "tek par mjeseci u ovoj školi, a neki par godina".

“Ali svaki od njih je pronašao svoj stil, svoj način da izrazi neka svoja razmišljanja, emocije i da napravi jedan iskorak na jedan drugačiji način od običnog posmatrača prema likovnoj umjetnosti”, istakla je Turkić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema njenim riječima, "ovakav vid izložbi slikara amatera treba njegovati jer to znatno obogaćuje likovnu scenu u BiH". Jedna od slikara amatera je Mirjana Burak koja je istakla da se slikanjem bavi sedam godina.

“Imam četiri izložene slike, a ovo je možda moja četvrta ili peta izložba. Slikanje mi je hobi”, pojasnila je.

Burak se slikanjem počela baviti nakon jednog tužnog događaja u njenom životu, tačnije nakon smrti njene majke.

“Tada sam bila jako tužna i to mi je došlo kao jedna nova stepenica u mom životu”, kazala je Burak.